8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAdministratieScandal legat de copacii de pe Calea București

Scandal legat de copacii de pe Calea București

Intenţia Primăriei Craiova de-a tăia un număr de peste 200 de copaci de pe unul din marile bulevarde ale oraşului a fost stopată de APM Dolj şi a iscat un adevărat scandal. Adevărul a ieşit la iveală după ce RAADPFL, regia subordonată primăriei a solicitat Agenţiei un acord în acest sens. Răspunsul a fost unul negativ, numai că regia a insistat, schimbând de fiecare dată numărul arborilor ce urmau să fie „extraşi”.

În ciuda acestor refuzuri venite de la APM, angajaţii Regiei au trecut la marcarea copacilor. În sensul că au tăiat scoarţa acestora şi i-au numerota. Această acţiune de tăiere a copacilor de pe bulevardul Calea Bucureşti se vrea a fi una de revitalizare a zonei verzi, anunţa cu puţin timp în urmă primăria Craiova. Răspunsul Agenţiei vine însă să zădărnicească aceast proiect. El a fost făcut public pe un site de socializare de către Cosmin Poteraş, senator de Dolj, ceea ce a atras atenţia mass-mediei locale. Acesta nota pe pagina sa de Facebook:

„În spațiul public au apărut informații conform cărora Primăria Craiova intenționează să taie peste 200 de arbori sănătoși (numărul inițial era de 288, ulterior a fost scăzut la 221) de pe Calea București, zona cuprinsă între Rotonda și Viitorul. Din păcate, aceste informații se confirmă: RAADPFL Craiova a solicitat de două ori Agenției pentru Protecția Mediului Dolj acordul pentru ”extragerea de material lemnos”, acord pe care, sunt încântat să spun, nu l-a obținut. Mă raliez părerii APM Dolj: tăierea unui asemenea număr de arbori, repet, sănatoși, este inadmisibilă, cu atât mai mult cu cât nu a avut loc nici un fel de consultare publică a cetățenilor sau a ong-urilor de mediu.Domnule director de la Spații Verzi, vă rog, renunțați la ideea asta. Craiovenii nu de floricele au nevoie, ci de aer curat. Este strigător la cer faptul că, în timp ce în alte orașe se discută despre păduri urbane, în Craiova vreți să tăiați copaci”.

Răspunsul Agenției pentru Protecția Mediului

Respectivul senator postează ulterior şi răspunsul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Ce a răspuns Agenţia RAADPFL Craiova

”Ca urmare a adresei dumneavoastra nr. 2297/25.01.2021, înregistrată Ia APM Dolj cu nr. 733/25.01.2021, prin care reveniţi la solicitarea de emitere a unui punct de vedere referitor Ia extragerea de material lemnos de pe aliniamentul stradal şi zonele lateralc ale B-dului Calea Bucureşti din Craiova, tronsonul cuprins între km 0 şi cartierul Lăpuş, situaţie în care aţi inventariat un numar de 288 arbori pentru care a fost stabilită şi clasa de calitate a fiecărui arbore în parte, conform cu normele silviculturale ale calităţii arborelui, facem următoarele clarificari:daca în adresa anterioară solicitaţi extragerea unui număr de 288 de arbori, prin actuala solicitare propuneți extragerea unui număr de 221 de arbori, cu menţiunea că numai 67 se pretează a fi menținuți. Faptul că reduceți numărul arborilor propuși pentru extragere, de la 288 Ia 221, nu schimbă absolut deloc datele problemei, în continuare fiind în discuție un număr foarte mare de arbori pe care îi vizați pentru extragere într-un timp scurt. Deşi în prezenta solicitare menţionati că cei 221 de arbori „nu vor fi extraşi toți odată, ci etapizat”, în realitate nu prezentati niciun program concret de extragere a arborilor şi înlocuirea acestora cu alţii şi niciun proiect de amenajare a zonei.

Deși v-am atras atenția că un aspect deosebit de important, având în vedere anvergura lucrărilor îl reprezintă informarea publicului şi de aceea v-am recomandat o mediatizare intensă a acestei investiții, consultarea populaţiei, asociaţiilor de proprietari, organizaţiilor non-guvemamentale şi, în general, a tuturor factorilor interesaţi, se constată că nu faceţi nicio referire la acest aspect, ceea ce denotă că o consultare publică interesează foarte puţin, fapt inadmisibil din punctul nostru de vedere. Deşi în adresa dumneavoastră se menţioneaza că „deciziile luate la nivelul administraţiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătși din spatille verzi se pun în aplicare numai după obţinerea avizului emis de Agenţie, în continuare în solicitare faceţi următoarea precizare „aceşti arbori nu sunt sănătoşi şi prezintă defecte de radăcină, trunchi şi coroana, fiind aplecaţi, cu pericol de prăbuşire sau cu diametre foarte mari și nu se încadrează în peisaj”. Aşadar, în condiţiile în care arborii în cauză nu sunt sănătoşi, care este obiectul solicitării dumneavoastră către Agenţie? Totusi, foarte interesant este că deşi în prima solicitare nu erau identificaţi arbori cu probleme, în actuala solicitare discutăm despre arbori care nu sunt sănătoşi, înclinaţi, cu defecte de creştere. Și, ca să fiţi convingători, ataşati o serie de fotografii (nu şi schiţe asa cum menţionaţi în adresă) cu arbori de pe b-dul Calea Bucureşti, din care nu reiese că respectivii arbori ar prezenta probleme. Mai mult, se poate observa că au fost efectuate marcaje pe tulpinile arborilor, prin crestarea scoarţei şi numerotare, practică cu care nu suntem de acord„,se precizează în răspuns.

Vă reamintim că pentru emiterea unui punct de vedere trebuie întocmite schiţe care să permită o identificare clară a tuturor arborilor la care faceti referire. Trebuie însoţite şi de fotografii ale acestora şi nu fotografii pentru câţiva arbori dintr-o anumita zona. În ceea ce priveşte problemele cauzate arborilor de specii de insecte dăunătoare, acest aspect nu intră în atribuţiile Agenţiei. Puteti obţine sprijin pentru rezolvarea situaţiei din partea Oficiului pentru Protecţia Plantelor, tăierea arboriilor nefiind soluţie pentru rezolvarea problemei. În cazul problemelor aparute din cauza dezvoltării coronamentelor peste reţelele aeriene de utilitati, vă reamintim că, în calitate de proprietari și administratori de spatii verzi, cu arbori și arbusti, sunteti obligati să realizaţi măsurile de întreţinere a acestora. Să asiguraţi măsurile privind siguranţa persoanelor care pot fi afectate de ruperile şi desprinderile arborilor, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare și nu este necesar un punct de vedere din partea Agenţiei. Referitor la procedurile de achiziţie publică pentru diverse specii de arbori, pe care le menţionaţi aceste aspecte nu ne privesc. În concluzie, precizăm foarte clar că Agenţia emite un punct de vedere nefavorabil pentru tăierea celor 288 de arbori din prima solicitare sau a celor 221 de arbori din a doua solicitare, de pe B-dul Calea Bucuresti din Craiova”, se mai arată în răspuns


De unde s-a pornit


Luna trecută Primăria Craiova anunţa intrarea în reabilitare generală a bulevardului Calea Bucureşti. Este vorba de lucrări de reparații, revitalizare spațiilor verzi, realizarea de locuri de joacă, dar și de stabilirea unui regulament pentru spațiile comerciale din zonă.

“Cea mai importantă arteră care tranzitează Craiova și cartea de vizită a orașului nostru, Calea București, avea demult nevoie de o transformare radicală, care să asigure confort cetățenilor care locuiesc sau tranzitează zona, dar și să ofere bulevardului un aer nou, demn de statutul de poartă de intrare în municipiu.Astfel, vom efectua reparații generale la zonele pietonale și aleile de acces în blocuri și spațiile comerciale aflate la parterul acestora. De asemenea, vrem să revitalizăm toate spațiile verzi de pe Calea București și să regândim peisagistic întreaga zonă. Iar primele lucrări sunt deja vizibile chiar din aceste zile: s-a început operațiunea de marcare a arborilor uscați pentru care va fi solicitat avizul de tăiere de la Agenția de Mediu, se scoate gardul viu existent și se curăță zonele verzi de vegetația uscată, urmând să pregătim terenul pentru explozia de culori a florilor ce vor fi plantate la primăvară”, declara Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Unde s-a ajuns

Peste 200 de copaci de pe Calea București ar urma să fie tăiați

După discuţiile iscate, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj îşi menţin punctul de vedere. Întrebaţi, aceştia şi-au exprimat următorul punct de vedere:

” Da, au făcut o solicitare către noi şi este exclus să aprobăm aşa ceva. Noi le-am transmis punctul nostru de vedere, le-am spus clar că nu va fi un răspuns favorabil. Exclus noi nu aprobăm aşa ceva. În cazul ăn care vor continua vor intrevenii colegii de la Garda de Mediu. Aceştia au fost deja anunţaţi şi posibil să se lase cu sancţiuni. Un asemenea proiect nu se face peste noapte. Nu facem oraşe verzi prin defrişare.Vrem să vedem cum arată proiectul, vrem să ne prezinte o strategie. Nu poţi să tai copacii spunând că vei pune ceva în loc. Până cresc cei pe care îi plantăm ce facem ? De ce nu plantăm şi ulterior înlăturăm copacii care nu sunt sănătoşi? Le-am transmis că Agenţia nu este de acord cu astfel de practici şi nu vor primi un aviz favorabil din partea noastră. În plus, au început să marcheze copacii pe sistemul public, nu se face aşa ceva în oraş că nu suntem în pădure. Din acest motiv, noi am sesizat Garda de Mediu”,

au declarat pentru GdS reprezentanţii Agenţiei de Mediu Craiova, sectorul Biodiversitate.

Mai mult, răspunsul Agenţiei apare şi pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Având în vedere solicitarea RAADPFL Craiova de extragere de material lemnos din zona Calea Bucureşti din Craiova, APM Dolj a emis aviz nefavorabil pentru tăierea arborilor. Pe aceasta cale, atragem atenţia că nu suntem de acord cu practica de marcare a arborilor prin crestarea scoarţei şi numerotarea acestora. Totodată, considerăm că un aspect deosebit de important, având în vedere avengura lucrărilor, este informarea publicului şi recomandăm o mediatizare intensă în acest sens, prin consultarea populaţiei, asociaţiilor de proprietari, organizaţiilor non-guvernamentale şi a tuturor factorilor interesaţi.În încheiere, recomandăm ca pentru a soluţiona eficient astfel de situaţii în viitor, să se aplice prevederile art. 16 şi 17 din Legea nr. 24/2007 şi să se înfiinţeze registrul spaţiilor verzi din Municipiul Craiova, astfel încât să existe un sistem informaţional care să cuprindă datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicaţiilor de calitate şi cantitate”, se arată în postare.

Garda de Mediu Dolj spune, la rândul său că a fost sesizată de colegii de la APM Dolj şi studiază această stare de fapt.

„Avem o sesizare în acest sens. Aceasta este în lucru. Comisarii Gărzii vor face verificări şi ulterior vor da o soluţie. Un răspuns în acest sens vom avea probabil săptămâna viitoare”, a declarat pentru GdS, Gheorghe Călinoiu, comisar şef al Gărzii de Mediu Dolj.

Calea București intră în reabilitare. Află ce presupune proiectul de regenerare a bulevardului
Calea București intră în reabilitare. Află ce presupune proiectul de regenerare a bulevardului


Primăria spune că taie doar arborii bolnavi, iar pe ceilalţi îi monitorizează

Pusă în faţa acestei situaţii, primăria Craiova ripostează. Autorităţile locale susţin că vor tăia doar arborii bolnavi, iar pe cei marcaţi îi va monitoriza ca să-i ferească de boli.

„Referitor la avizul emis de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, suntem în măsură să facem următoarele precizări:Legea nr. 24/2007 privind reglementările și administrarea spațiilor verzi în intravilanul localităților prevede următoarele:- conform art. 8 alin. 1: administrarea spațiilor verzi proprietate publică este exercitată de administrațiile publice locale și de alte organe împuternicite în acest scop. – conform art. 12 alin. 3: proprietarii și administratorii de spații verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor care pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare.Agenția pentru Protecția Mediului Dolj ne-a transmis că, în ceea ce privește arborii cu stare de sănătate alterată și pericol de prăbușire nu este necesar avizul și că responsabilitatea tăierii acestora, conform prevederilor legale, ne revine în totalitate.Primăria Craiova a solicitat RAADPFL extragerea doar a arborilor care devin un pericol pentru populație, din cauza stării precare de sănătate.

Chiar dacă RAADPFL a considerat că ar trebui îndepărtați și arborii care sunt înclinați sau care nu sunt de esență tare, nu vom purcede la extragerea acestora decât în momentul în care aceștia nu vor mai putea fi salvați.RAADPFL a precizat că un număr aproximativ de 220 de arbori urmează a fi extrași de pe Calea București, dar “etapizat, în decurs de mai mult timp”. Lucrările care se vor efectua pe Calea București nu vizează trotuarele pe care se află amplasați arborii, așa cum nu vizează nici partea carosabilă, deoarece acestea au fost reabilitate în urmă cu cinci ani, pe fonduri europene. Lucrările de reabilitare din acest an se vor axa exclusiv pe refacerea spațiilor verzi din scuarul de pe mijlocul bulevardului și a spațiilor verzi din grădinile blocurilor, pe repararea scărilor și trotuarelor și/sau aleilor din zona blocurilor, pe introducerea cablurilor în subteran, pe amenajarea de spații de recreere, dar și pe reabilitarea locurilor de joacă. În acest sens, în perioada imediat următoare, toate aceste modificări vor fi supuse unor proceduri de dezbatere publică. De asemenea, regulamentul pentru fațadele blocurilor de pe Calea București, care se află în lucru, va fi supus dezbaterii Consiliului Local”

Calea București
Calea București

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS