-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieLiniştea din CJ Dolj, spartă de o solicitare a Spitalului Segarcea

Liniştea din CJ Dolj, spartă de o solicitare a Spitalului Segarcea

Liniştea din CJ Dolj, spartă de o solicitare a Spitalului Segarcea. Şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj s-a desfăşurat într-un consens total. Toată lumea a fost de acord cu toată lumea, cu o singură excepţie: o solicitare primită de la Spitalul Orăşenesc Segarcea. Aici au apărut singurele discuţii, dar chiar şi aşa s-a ajuns repede la un numitor comun.

Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean s-a aflat un proiect privind revocarea începând cu 1 aprilie a dreptului de administrare acordat în 2015 Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj asupra unui imobil situat în orașul Segarcea (strada Unirii, nr. 35A). Clădirea respectivă a făcut parte din fosta Şcoală Specială Ajutătoare I.P. Teiuşan Segarcea şi a intrat în domeniul public al judeţului Dolj în anul 2000. Ulterior, Consiliul Judeţean a schimbat destinaţia acestui imobil, iar o parte a intrat în administrarea DGASPC, iar cealaltă a rămas a Consiliului Local Segarcea, ca urmare a desfiinţării şi reorganizării şcolilor speciale. 

Acum, Spitalul Orăşenesc Segarcea a solicitat CJ Dolj constituirea unui drept real asupra imobilului deţinut de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în „vederea folosirii temporare până la repararea vechiului spital, pentru desfăşurarea activităţii spitalului, pentru o perioadă de 5 ani“.

Liniştea din CJ Dolj, spartă de o solicitare a Spitalului Segarcea: două clădiri pentru desfăşurarea activităţilor

Mai exact, spitalul de la Segarcea a intrat de ceva timp într-un amplu proces de reabilitare, printr-un proiect derulat de Compania Naţională de Investiţii, iar activitatea unităţii medicale se desfăşoară sub capacitate. Spitalul a solicitat clădirea fostului internat, cu regim de înălţime P+2E, şi clădirea unde era cantina şi spălătoria, cu regim de înălţime S+P.

„Imobilul va fi folosit pentru desfăşurarea activităţilor Spitalului Orăşenesc Segarcea, după obţinerea avizelor şi acordurilor, conform normelor în vigoare. Dreptul de administrare al imobilului este de cinci ani, începând cu data de 01.04.2021“, se menţiona în proiectul de hotărâre. 

Starea imobilului cerut de spital, subiect de discuţii aprinse

Discuţiile au pornit chiar de la starea imobilului solicitat de Spitalul Segarcea. Cel care a intervenit a fost Octavian Stanciu, consilier judeţean din partea ProRomânia.

„Sunt segărcean şi cunosc foarte bine situaţia celor trei clădiri de acolo. Sunt într-o stare deplorabilă, o degradare totală. Investiţia în acele clădiri, pentru a le da destinaţia de spital, este enormă. Este o investiţie care necesită şi timp şi fonduri consistente. Vreau să ştiu şi eu dacă spitalul are aceste fonduri şi dacă este legală folosirea lor. Nici perioada solicitată, de cinci ani, nu mi se pare în regulă, pentru că nu cred că ar fi timp pentru accesarea de fonduri europene, spre exemplu. Eu propun să amânăm votul, iar spitalul să refacă cererea şi să solicite o perioadă mult mai mare, de 20 sau chiar 25 de ani“, a afirmat Octavian Stanciu. 

Un alt consilier judeţean a cerut o expertiză tehnică a clădirilor respective. În final s-a ajuns la concluzia că este posibil să se finalizeze lucrările de reabilitare a Spitalului Orăşenesc, înainte de a se repara clădirile solicitate acum de unitatea medicală. Mai ales că reprezentanţii spitalului au explicat că au un buget de 1,6 milioane de lei pentru renovarea clădirilor de pe strada Unirii, nr. 35A.

Liniştea din CJ Dolj, spartă de o solicitare a Spitalului Segarcea. Ce au votat consilierii județeni

În cele din urmă, Cosmin Călin, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Dolj, a propus ca solicitarea Spitalului Segarcea să fie aprobată în forma cerută iniţial, dar cu introducerea unui amendament: dacă unitatea nu va intreprinde nimic în primii doi ani, imobilul să revină CJ Dolj.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj s-a desfăşurat într-un consens total
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj s-a desfăşurat într-un consens total

„Dacă nu fac nimic, preluăm noi clădirile şi găsim o soluţie să le reabilităm. Dacă încep lucrările şi mai au nevoie de timp, pot veni în Consiliul Judeţean cu o nouă solicitare de prelungire a termenului de cinci ani“, a spus Cosmin Călin. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu amendamentul propus de consilierul liberal. 

Ce s-a mai votat în şedinţa Consiliului Judeţean Dolj

În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj s-a aprobat şi repartizarea cotei din impozitul pe venit în valoare de 27.134.000 de lei – fond la dispoziţia CJ, pe unităţi administrativ – teritoriale, pe anul 2021, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care primăriile din Dolj, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Legat de TVA, prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, judeţului Dolj i s-au repartizat 12.008.000 de lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2021. Tot ieri s-a aprobat şi trecerea unor sectoare din drumul județean 641 (740 mp aparţinând de comuna Pieleşti şi 81 mp aparţinând de comuna Ghercești) din domeniul public al județului Dolj în domeniul public al statului și în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, pentru exproprierile legate de construirea Drumului Expres Craiova – Piteşti.

Aici a intervenit şi preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a precizat că va fi construită şi o bretea de 3,3 km, care va face legătura între Spitalul Regional Craiova şi drumul expres. 

Veşti bune despre Spitalul Regional Craiova

În ceea ce priveşte spitalul regional care se va construi pe Centura de Nord, Cosmin Vasile a menţionat că, în urma întâlnirii cu cei care se ocupă de implementarea proiectului european, sunt speranţe ca proiectantul să fie stabilit până la sfârşitul anului. „Vestea bună este că şi noi şi Clujul suntem în linie dreaptă şi se estimează ca la sfârşitul lunii mai sau cel mai târziu în iunie să fie deschise ofertele pentru proiectul tehnic, iar în octombrie să fie semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional Craiova. Este o primă etapă îmbucurătoare, să sperăm că licitaţia nu va întâmpina probleme“, a afirmat Cosmin Vasile. 

Liniştea din CJ Dolj, spartă de o solicitare a Spitalului Segarcea. Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj s-a desfăşurat într-un consens total
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj s-a desfăşurat într-un consens total

El a pomenit şi despre proiectul de buget al Cosiliului Judeţean Dolj şi al instituţiilor subordonate pentru anul 2021, care va fi publicat vineri şi va sta în consultare publică timp de 15 zile. „Aşteptăm de la dumneavoastră propuneri să-l îmbunătăţim. Din păcate, la două dintre instituţii bugetul este până în august, respectiv septembrie. Este vorba de DGASPC Dolj şi SPLDP SA, dar să sperăm că primul semestru va fi de bun augur şi în august sau septembrie să poată fi întregite sumele pentru Protecţia Copilului“, s-a adresat Cosmin Vasile consilierilor judeţeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS