Astăzi, prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, s-a întâlnit cu primarii localităților din Dolj pentru a-i ajuta să promoveze și să informeze comunitățile de care sunt responsabili despre campania de vaccinare. Pentru a le răspunde primarilor la toate neclaritățile ce țin ce vaccinare, alături de prefect au fost invitați și Dr. Iuliana Manea (Direcția de Sănătate Publică), Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie Sadova, și Dr. Cristian Săndulescu (Asociația Medicilor de Familie).
La nivelul județului Dolj, până acum au fost vaccinate cu prima doză peste 92 de mii de persoane și peste 54 de mii de persoane cu cea de-a doua. Specialiștii vor să tragă un semnal de alarmă, pentru că vaccin este din plin, dar oamenii sunt comozi. De aceea, și-au propus ca în fiecare localitate din Dolj să fie identificați, în primul rând, cei care vor să se vaccineze, urmând ca o echipă mobilă de vaccinare să se deplaseze la locul respectiv. O rugăminte pe care prefectul și medicii specialiști o au constă în punerea la dispoziție a unui spațiu de către primari, în care să aibă loc activitatea de vaccinare.
Județul Dolj are 10% persoane vaccinate
Mesajul transmis de prefectul Nicușor Roșca primarilor a fost unul cât se poate de simplu și de clar: vaccinarea este singura soluție pentru a stopa virusul.
Trebuie făcută o listă de peste 70 de persoane ca echipa mobilă de vaccinare să vină în localitate
Dr. Iuliana Manea speră ca asistenții comunitari, dar și angajații primăriei, să promoveze din casă-n casă vaccinarea și să convingă oamenii că nu au de ce să se teamă. Populația din mediul rural nu are accesibilitate suficient de mare la vaccinare, amintește Iuliana Manea, și asta reprezintă o problemă majoră, la nivel național.
29 de reacții adverse în Dolj în aproximativ 4 luni
În ceea ce privește reacțiile adverse de care se tem oamenii, Dr. Iuliana Manea amintește că în Dolj s-au înregistrat doar 29 de reacții adverse, din decembrie anul trecut și până acum. ,,Din 27.12.2020 – 22.04.2021, la nivelul județului Dolj s-au înregistrat 29 de reacții adeverse, din care 8 reacții la AstraZeneca și 21 de reacții adverse la Pfizer. Nicio reacție adversă la Moderna”, a precizat Dr. Iuliana Manea.
O nemulțumire a primarilor, ar fi faptul că nu toți medicii de familie sunt la fel de implicați.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie în comuna Sadova, liniștește primarii și vine cu o soluție care îi va ajuta să convingă mai ușor comunitățile. Crede că teama este principalul motiv pentru care oamenii nu vor să se vaccineze.
Primarii din Dolj, sensibili la propuneri
La întâlnire au participat aproape toți primarii din județ. Neatenți, cu telefoanele care nu se mai opreau din sunat, privind clipuri video cu volumul tare sau vorbind la telefon, aceștia sunt mulți dintre primarii județului Dolj care urmează să convingă cetățenii să se vaccineze.
Primarul din Băilești a fost unul dintre cei care a luat inițiativă și i-a tras cumva de mânecă pe colegii săi. La rândul lor, simțindu-se certați, pe nedrept, unii dintre primari au luat foc imediat.
,,Ne certați, ce ne faceți? N-am înțeles”, a sărit imediat o colegă din sală.
Un altul i-a cerut primarului din Băilești fapte. ,,Fapte, domne. Ați adus vreun echipaj mobil în comuna Băilești?”
Văzând că ceilalți continuă să se simtă jigniți și vorbesc unii peste alții, primarul din Băilești a răbufnit. ,,Chiar nu aveți pic de bun-simț. Reprezentăm niște comunități. Vă văd la televizor. Eu am o propunere în ceea ce privește voluntarii. De la Băilești, în centrul pe care îl avem, vă dau doi voluntari.
A doua propunere este să plecăm cu mesajul că, în orice clipă, după Paști, vor avea posibilitatea de a se vaccina fără a mai face în centrele astea o programare. Băilești e aproape de comunele celelalte. Poate să le transmită să vină. Așa cum vin la piață, la cumpărături, așa pot să vină să-și facă și acest vaccin. Depinde de noi cum le transmitem acest lucru. Mai mult decât atât, dacă doriți, așa cum ați făcut-o și în campanie, puteți să mergeți din casă-n casă și să le spuneți și lucrul ăsta”.
Marina Andrei