2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieInstanţa, pusă să decidă limita teritorială a Craiovei

Instanţa, pusă să decidă limita teritorială a Craiovei

Linia de hotar dintre municipiul Craiova şi comunele Cârcea şi Malu Mare se va decide în instanţă. La Tribunalul Dolj există deja pe rol două procese în acest sens. Procesul pentru graniţa cu Cârcea are mai bine de un an. Recent, Prefectura Dolj a deschis proces şi pentru stabilirea liniei de hotar dintre Craiova şi Malu Mare. „Războiul“ Craiovei cu vecinii are şi raţiuni economice, având în vedere firmele care se află la limita teritorială cu cele două comune.

Limita teritorială a Craiovei a devenit subiect de proces. Instituţia Prefectului judeţului Dolj a chemat în instanţă municipiul Craiova şi Consiliul Local, alături de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, pentru a se stabili odată pentru totdeauna care sunt graniţele oraşului raportat la două dintre comunele vecine: bogătaşele Cârcea şi Malu Mare.

„Războiul“ Craiovei cu vecinii are, evident, şi raţiuni economice, având în vedere firmele care se află la linia de hotar cu cele două comune. Procesul pentru graniţa cu Cârcea datează de mai bine de un an. Recent, Prefectura Dolj a deschis proces şi pentru stabilirea limitei dintre Craiova şi Malu Mare. Acesta este pe rolul Tribunalului Dolj – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, iar primul termen a fost în data de 7 aprilie.

Cauza a fost amânată pentru 12 mai, timp în care reprezentantul Craiovei urma să depună mai multe înscrisuri. Parte în proces mai sunt comuna Malu Mare, prin primar, şi Consiliul Local Malu Mare. 

Primăria Craiova caută expert

Ce trebuie să facă Primăria Craiova? Să găsească un expert – specialitatea topografie, cadastru şi geodozie, care să determine linia de hotar dintre Craiova şi Malu Mare. Procedura de achiziţie a serviciilor de expertiză tehnică judiciară – specialitatea topografie, cadastru şi geodozie a fost publicată în sistemul electronic în data de 27 aprilie, valoarea estimată a contractului fiind de 2.000 de lei. „Plata se va face după întocmirea şi depunerea raportului de expertiză şi a răspunsului la eventualele obiecţiuni, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, menţionează primăria. 

Ce obiectiv a trasat expertului? Să determine linia de hotar dintre UAT Municipiul Craiova şi UAT Comuna Malu Mare, „aşa cum a fost stabilită prin Legea nr. 2/1968, urmând a fi avute în vedere atât documentaţiile cadastrale întocmite la intrarea în vigoare a legii anterior menţionate, precum şi HG nr. 965/2002, modificată prin HG nr. 59/2014 – privind atestarea domeniului public al judeţului Dolj, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor respectivului judeţ şi înscrisurile prezentate de părţi“. 

Instanţa, pusă să decidă limita teritorială a Craiovei. Procesul se anunţă de durată

Procesul în care sunt implicate Craiova, Malu Mare şi OCPI Dolj se anunţă, însă, de durată. Asta dacă luăm ca exemplu un proces similar, în care este implicat tot municipiul Craiova. De data asta, lupta se dă pentru graniţa cu Cârcea. Iniţiativa a aparţinut tot Instituţiei Prefectului judeţului Dolj, care a cerut instanţei să stabilească linia de hotar dintre cele două localităţi. Procesul a fost deschis în februarie 2020, dar primul termen a fost în data de 13 iulie 2020. Până acum nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar următorul termen a fost stabilit pentru 17 mai. 

Şi în acest proces Primăria Craiova a angajat, prin licitaţie, un expert asistent, specialitatea topografie cadastru, în speranța că lucrurile vor fi clarificate. Mai ales că limita teritorială dintre Craiova şi Cârcea a fost mereu un motiv de dispută între cele două localități, dar și de dileme în rândul localnicilor. GdS a prezentat, anul trecut, un exemplu sugestiv în acest sens: persoane care locuiesc pe aceeași stradă, dar în localități diferite. Este vorba de strada care apare în domeniul public al Craiovei sub denumirea de Preciziei, dar şi în domeniul public al comunei Cârcea sub denumirea Siloz. 

Procesul a avut până acum opt termene: 13 iulie 2020, 14 septembrie şi 12 octombrie 2020 – pentru observarea întâmpinării, 16 noiembrie 2020 – pentru administrarea probei cu înscrisuri, 7 decembrie 2020 – pentru observarea înscrisurilor, 25 ianuarie 2021 – pentru a da posibilitatea părților să achite onorariul de expert, 22 februarie 2021 – pentru a emite adresă către expert, 12 aprilie 2021 – pentru a emite adresă către noul expert. Termenul următor: 17 mai. 

Ce va stabili PUG-ul Craiovei?

Primăria Craiova a încheiat, în mai 2019, un contract de peste 1,8 milioane de euro pentru realizarea unui Plan Urbanistic General (PUG) nou, complet digitalizat. Va rezolva noul PUG problema graniţelor, fără a genera un „război“ cu vecinii? Primarul de atunci al Craiovei, Mihail Genoiu, susţinea că „va fi foarte greu, la un moment dat, să poţi să rezolvi tranşant aceste lucruri, să spui că limita teritorială va fi pe baza PUG-ului“.

De ce? „Pentru că nicio localitate limitrofă Craiovei nu va accepta să renunţe la anumite limite teritoriale pe care sunt amplasate unităţi producătoare de venituri pentru bugetul local. Cum nici Primăria Craiova nu va putea să facă acest lucru“, explica edilul de la acea vreme. Genoiu mai afirma că interesul Craiovei este de a extinde oraşul şi că între Craiova, Cârcea şi Malu Mare nu a existat niciodată o corelare în ceea ce priveşte limitele teritoriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS