Primăria Craiova le cere consilierilor locali să aprobe cheltuirea suplimentară a milioane de lei. Banii sunt solicitaţi de diferitele servicii, direcţii sau entităţi care depind financiar de bugetul oraşului. Cele mai mari sume se vor duce către repararea străzilor şi salubrizarea stradală. Şi Revelionul de peste câteva luni s-a scumpit cu câteva zeci de mii de euro. Dar de unde ia primăria banii? O parte vin din economiile realizate din licitaţii, alta din impozitele colectate în creştere sau pur şi simplu din realocarea unor fonduri pentru proiecte pe care nu le-a făcut la timp.
Proiectul pus pe masa consilierilor locali începe într-o notă optimistă. „Întrucât au fost realizate încasări peste prevederea anuală, Direcția Impozite și Taxe propune suplimentarea prevederii bugetare cu suma de 1.746,00 mii lei(1,746 milioane de lei – n.r.) la următoarele surse de venit:
- Impozit pe profit de la agenți economici: +283 mii lei
- Impozit și taxa pe cladiri de la persoane juridice : + 247 mii lei
- Impozit si taxa pe teren de la persoane juridice: + 101 mii lei
- Taxe și tarife pentru eliberarea de licențe și autorizații de funcționare – 1,1115 milioane de lei“.
Apoi încep să curgă solicitările de suplimentare a cheltuielilor.
Peste un milion de euro pentru salubrizare stradală şi transport deşeuri
De exemplu, pentru iluminatul public, primăria doreşte să realoce suma de 500.000 de lei către Flash Lighting Services, bani pe care îi tăiase acum o lună ca să cumpere componente pentru locurile de joacă. S-a răzgândit.
De menţionat aici, că valoarea contractului primăria plăteşte o rată lunară de 372.000 de lei pentru investiţiile făcute de firmă în iluminatul public. Anul acesta Flash Lighting ar trebui să execute iluminat arhitectural şi ornamental la pasajul Electroputere(400.000 de lei) şi la cele două sedii din Centru(3,44 milioane de lei).
Peste 5,5 milioane de lei vor fi cheltuite în plus pentru salubrizarea stradală, colectarea şi transportul deşeurilor sau gestionarea câinilor fără stăpân. Alte 2,3 milioane de lei se duc pe întreţinerea grădinilor şi a zonelor verzi, 817.000 de lei pentru menţinerea în stare optimă a semafoarelor şi a marcajelor rutiere.
A văzut şi primăria că străzile din Craiova s-au făcut praf
De asemenea o sumă consistentă va fi alocată, şi bine face, pentru repararea străzilor din oraş, care au început să se degradeze în ritm accelerat. Cu greu găseşti o stradă în Craiova care să nu fi fost spartă, iar lucrările de reparare să nu fi fost făcute de mântuială.
„Au apărut rupturi în lungul zonelor cu cedări ale fundaţiei, fisuri şi crăpături, fundaţii tasate, burduşiri reprezentate prin multiple defecţiuni grave la un loc, degradări în jurul căminelor de vizitare“, spune primăria. Din cele 7,5 milioane de lei solicitate, şase milioane vor fi cheltuite pe acordul cadru, iar 1,5 milioane de lei reprezintă reparaţii cu piatră brută sau piatră spartă pe care, de regulă, le face RAADPFL, regia din subordinea primăriei.
S-a scumpit Revelionul. Săraci, dar ne promovăm internaţional
Revelionul de anul acesta va fi mai scump decât precedentul şi, în ciuda, problemelor financiare la nivel naţional, primăria nu renunţă să plătească pentru a se promova. Serviciul Imagine solicită 200.000 de lei în plus pentru organizarea spectacolului de sfârşit de an şi 100.000 de lei pentru a-şi face „reclamă şi publicitate în presa naţională şi internaţională“.
„Prin nota de fundamentare din decembrie 2022 privind cheltuielile, Serviciul Imagine a solicitat 610.000 de lei pentru decontarea evenimentului Revelion 2022 – 2023. În urma prospectării pieţei, Serviciul a constatat că anul acesta este necesară o sumă de aproximativ 700.000 de lei.
Pentru completarea sumei necesare Revelion 2023 – 2024 şi pentru promovarea Municipiului Craiova prin European Best Destinations, solicită suplimentarea cu 300.000 de lei“, se arată în solicitarea făcută.
Ce avea primăria în plan şi de unde taie cheltuieli
În programul de investiţii pe 2023 au fost prevăzute şi alocate următoarele fonduri:
- – reabilitare sediu primărie în valoare de 13,3 milioane de lei. Întrucât investiţia este multianuală se propune diminuarea fondurilor alocate cu suma de 4 milioane de lei.
- – achiziţie cu montaj chiller clădire Business Center în valoare de 277.000 de lei. Întrucât a rezultat economie la contract, se propune diminuarea fondurilor cu 50.000 de lei.
- – achiziţii imobiliare în valoare de 19,1 milioane de lei. Întrucât nu s-au finalizat procedurile de achiziţii/negocieri, iar în unele cazuri a rezultat economie, se propune diminuarea fondurilor cu 6,9 milioane de lei.
- – amenajări parcări supraetajate ( PT+DE) în valoare de 1,5 milioane de lei. Întrucât nu s-a finalizat etapa de proiect tehnic se propune diminuarea fondurilor cu 1,49 milioane de lei. Alte 210.000 de lei sunt diminuate de la amenajare parcare supraetajată P+3.
- – se renunţă la 750.000 de lei de la Termo Urban pentru contoare, deoarece societatea le va cumpăra din fonduri europene.
- – de la lucrările de străpungere Traian Lălescu – Calea Bucureşti, proiect în valoare de 3 milioane de lei, se iau 500.000 de lei.
- În fine, o sumă consistentă care va fi redistribuită provine din subvenţiile la căldură. Primăria alocase 26,6 milioane de lei, dar cheltuielile totale se preconizează să fie mai mici cu 4 milioane de lei.
- CITEŞTE ŞI: Șoferi vitezomani, băuți şi fără permis, pe străzile din Dolj