71 de clădiri de şcoli sau grădiniţe din Dolj nu au autorizaţie pentru securitate la incendiu, iar 59 de unităţi şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Unele dintre ele nu au nici apă curentă. Acestea sunt o parte din concluziile comisiei de control în unităţile de învăţământ înfiinţată prin ordin al prefectului emis la finalul lunii august. Raportul mai spune că peste 700 de clădiri în care învaţă copii nu trebuie să se autorizeze împotriva incendiilor, deoarece au fost construite înainte de apariţia legii. Asta nu înseamnă, însă, că sunt sigure, ci doar că scapă de autorizare.
Comisia de verificare a unităţilor de învătământ preuniversitar din județul Dolj a controlat 550 de unităţi şcolare. „Stadiul pregătirii localurilor pentru deschiderea noului an şcolar: s-a constatat că la majoritatea unităţilor şcolare lucrările de renovare sunt realizate în proporție de 95-100%, termenele estimate de finalizare pentru unele locaţii fiind, de cele mai multe ori, până la data începerii anului şcolar, respectiv 11.09.2023.
La nivelul județului, există 17 unități de învățământ care își desfășoară activitatea didactică în alte unități școlare, deoarece se află în proces de reabilitare“, scrie în raportul final. În privinţa pregătirii pentru sezonul rece, comisia a constatat că 85% dintre şcoli şi grădiniţe sunt pregătite , iar restul trebuia să rezolve problema până la începutul şcolii.
Acestea sunt aspectele pozitive ale raportului. La disfuncţionalităţi, comisia a descoperit ceea ce se ştie de ani de zile. Multe şcoli nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar unele nu au o au nici pe cea sanitară.
Şcoli cu risc la incendiu şi condiţii sanitare improprii
„Din datele centralizate până la data de 08.09.2023:
- – 705 de clădiri nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu, fiind construcții realizate înainte de statuarea acestei obligativități prin lege;
- – 127 clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu;
- – 71 clădiri nu au îndeplinit criteriile de securitate la incendiu care se impun după intervenții la construcția clădirii sau după investiții de schimbare a destinației, nefiind autorizate d.p.d.v. al securității la incendiu“, spune comisia despre autorizaţia de securitate la incendiu.
- La fel este situaţia şi la autorizaţia sanitară.
- „Din datele centralizate în colaborare cu DSP Dolj, 59 de unități școlare din cele 550 nu au autorizație sanitară de funcționare. Prin relocare, unitățile școlare și-au pierdut această autorizație. Există și unități școlare fără personalitate juridică care nu au autorizație sanitară, neavând apă curentă.
- Din cele 550 de unități,
-35 de gradinite ( din cele 260 cu personalitate juridică și structuri ale unităților școlare), nu au ASF
-16 școli gimnaziale (din cele 164), nu au ASF
-4 școli primare fără personalitate juridică nu dețin ASF din cele 64 existente, nu au ASF
-4 licee/școli postliceale/profesionale nu au autorizații (din cele 68 existente)“, spune comisia.
În privinţa pazei, comisia spune că majoritatea unităților de învățământ din județul Dolj au sisteme de supraveghere audio-video. „În unitățile de învățământ liceal din Craiova sunt normate 1/2/3 posturi de paznici, iar la unele școli gimnaziale, unde nu există normat postul de paznic, Asociațiile de Părinți au încheiat contracte de colaborare cu firme specializate.
Au fost identificate şapte unități școlare unde nu există sistem de supraveghere video și nici paznic: Scoala Gimnazială „Opsichie Cazacu” Seaca de Padure, Școala Gimnazială Pleșoi , Scoala Gimnaziala Nr. 1 Marsani ,Scoala Gimnaziala Predesti , Scoala Gimnaziala Radovan, Grădinița cu program normal Leu, Grădinița cu program normal Zănoaga, mai scrie în raport.
CITEŞTE ŞI: CAO dă 10 milioane de lei pentru refacerea străzilor după lucrări