9.4 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaPăpușarii craioveni sunt alături de artiștii din Belarus!

Păpușarii craioveni sunt alături de artiștii din Belarus!

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova este, alături de alte 14 teatre din România și un teatru din Republica Moldova, implicat într-o acțiune de solidaritate fără precedent, în cadrul programului mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, ce are la bază piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.

Teatrul Colibri prezintă duminică, 21 februarie, ora 17.00, în Sala mare, spectacolul – lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, traducere Raluca Rădulescu. În distribuție sunt actorii Daniel Mirea, Oana Stancu, Geo Dinescu, Alis Ianoș, Marin Fagu, Emanuel Popescu, Ionica Dobrescu, Alla Cebotari, Cosmin Dolea. Regia spectacolului este colectivă, iar proiecția video este asigurată de Andreea Melinescu și Marin Fagu. Afișul evenimentului a fost realizat de Levente Benedek, graficianul Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

Intrarea la spectacol este gratuită, în limita locurilor disponibile – maximum 90! Vor fi respectate toate restricțiile impuse de situația sanitară actuală!

Spectacolul se adresează unui public de peste 14 ani.

„Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”, în România a început cea mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus. Inițiativa îi aparține Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei.

Alegerile prezidențiale din 9 august 2020, fraudate de președintele în funcție al Belarusului (din 1994), Aleksandr Lukașenko, au declanșat un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorii paralele, ar fi trebuit să le câștige. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir, în ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

Protestele continuă în Belarus

În Belarus protestele continuă până în prezent, acțiunea fiind considerată cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani, în care s-au înregistrat peste 32.000 de arestări, 83.000 de zile de încarcerare, 900 de dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 5 morți. Printre cei arestați (sau concediați) se află și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților, astfel, pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe.  În ciuda încercărilor repetate ale Ministerului Culturii, nu s-a putut forma o nouă trupă, iar teatrul a rămas inactiv. În schimb, trupa demisionară s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

Dramaturgul Andrei Kureicik participant activ la proteste

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia.

Insultați. Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând. Este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.

Teatre partenere

Teatrele partenere și programul seriei de spectacole-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA)

  1. duminică, 07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
  2. luni, 08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău
  3. marți, 09 februarie 2021 – Teatrul de Nord – Trupa „Mihai Raicu”, Satu Mare
  4. miercuri, 10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu
  5. joi, 11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia”, Bacău
  6. vineri, 12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
  7. sâmbătă, 13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra”, Târgoviște                       
  8. duminică, 14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria, Oradea
  9. luni, 15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
  10. marți, 16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț         
  11. miercuri, 17 februarie 2021 – unteatru, București
  12. joi, 18 februarie 2021 – Teatrul de Stat Constanța               
  13. vineri, 19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galați                      
  14. sâmbătă, 20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Suceava           
  15. duminică, 21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova
  16. luni, 22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS