Astăzi comunicăm rapid, trimițându-le celor dragi, imediat ce am ajuns pe vârful înzăpezit al muntelui sau la țărmul înfiorat al mării, o „ilustrată” electronică, avându-ne pe noi drept „personaje”, în mijlocul decorului de vacanță. Conexiunea la internet și Social Media ne-a simplificat comunicarea, dar… nu știm dacă nu cumva i-a luat din farmec.
Acest farmec îl va surprinde expoziția Salutări din…!, pe care Muzeul Olteniei a vernisat-o astăzi la sediul Secției de Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu, nr. 14.
Expoziția Salutări din…! va cuprinde cărți poștale și vederi trimise din diferite colțuri ale țării sau ale lumii, dar și pașapoarte din vremea regilor Carol I, Ferdinand sau Carol al II-lea, aflate în colecțiile Muzeului Olteniei Craiova. Toate materialele provin și se referă la perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până în anii ’70 ai secolului trecut dorindu-se prin expunerea lor redarea atmosferei din epocă.
Trimise de persoane particulare sau personalități politice și intelectuale, cărțile poștale, fiecare originale în felul lor redau imagini din diferite capitale, orașe, stațiuni vizitate de aceștia. Totodată dincolo de imagine, din mesajul trimis, se pot identifica și diferite mentalități, moravuri sau gânduri alese trimise de expeditor către cei dragi.
Cărțile poștale ca mijloc de comunicare
În prezent cărțile poștale – ilustrate sau nu – sunt tot mai rare. Şi poate tocmai de aceea merită să le spunem istoria. Timpul, pe lângă faptul că a menținut cartea poștală ca mesager al cuvântului, a transformat-o și într-un veritabil document de epocă. Într-o formă concisă cartea poștală ne vorbește despre evenimente, oameni, localități, rămânând o fereastră deschisă spre lumea istoriei și a culturii.
Acest eveniment cultural se dorește să insufle publicului vizitator interesul față de cărțile poștale ca mijloc de comunicare și să readucă în atenția publicului mirajul călătoriilor dezvăluind o mică parte din turismul de altădată.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada iunie-septembrie 2021 la Secția de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din str. Madona Dudu, nr. 14.