0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaProiectul “citim împreună” – Ziua Națională a Lecturii

Proiectul “citim împreună” – Ziua Națională a Lecturii

Motto: “ Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filozofia vieții.”

Prof. Gabriela LUPU – Director adjunct și Autor de proiect

Prof. Gabriela PENDELETE – Expert în design grafic

Prof. Constantin HĂRĂBOR – Coordonator de Proiecte naționale și europene

Pornind de la inițiativa Ministrului Educației de a declara data de 15.02.2022 Ziua Națională a Lecturii, un grup entuziast de profesori și elevi din Liceul Maarif Internațional School of Bucharest s-a mobilizat și, în mai puțin de o săptămână, a reușit să organizeze o gamă diversă de acțiuni menite a-i apropia și mai mult pe elevi de lectură.

În primul rând, toți elevii din Liceu, de la clasa 0 la clasa a 13-a, au citit timp de 15 minute din cartea preferată pe care fiecare și-a adus-o de acasă. După aceasta s-a lansat un concurs de compuneri intitulat “Scrisoare către autorul meu preferat” care se va finaliza în luna aprilie, în cadrul Proiectului Școala altfel. Laureații vor primi diplome și premii, iar lucrările lor vor fi publicate în Revista Liceului.

Edituri prezente în școală

Apoi, prin grija conducerii Liceului, au fost aduși în școală oaspeți de seamă din domeniu: două edituri, Niculescu și CD PRESS, cu standuri de carte școlară și doi reprezentanți ai Bibliotecii Metropolitane. Toți elevii școlii au trecut în mod eșalonat pe la standurile de carte achiziţionându-și, cu reduceri semnificative de prețuri, cărți pe care s-au și apucat să le răsfoiască.

Apoi, majoritatea elevilor a participat pe rând, pe categorii de vârstă, la Ateliere organizate de doamna Adriana Pană și Florin Preda – specialiști de la Biblioteca Metropolitană. Aici li s-a prezentat rețeaua de biblioteci, facilitățile existente, modalitățile de a deveni beneficiari ai activităților educative organizate de această adevărată rețea de cultură, s-au purtat discuții, s-a răspuns la întrebări. De exemplu, printre altele, li s-a prezentat Teatrul de păpuși Licurici – cu o tradiție de peste 40 de ani, care este singurul teatru de păpuși din cadrul unei biblioteci municipale, ce îmbină poveștile citite copiilor, cu jocul păpușilor.

Povestiri digitale

În partea a doua li s-au prezentat elevilor foarte interesante “povestiri digitale” urmate de dezbateri, întrebări și răspunsuri. Cea mai interesantă și gustată de elevi, dar și de profesori, a fost povestea digitală intitulată “Creația eminesciană în cărbunele polonez” – o surprinzătoare poveste despre graficianul polonez Leonard SALMEN – pe care nici noi, profesorii, nu o știam – ce a venit și trăit în România și care, între anii 1908 – 1930, a realizat aproape 700 ilustrații – în special în cărbune – ale poeziilor lui Eminescu, vândute în mii de exemplare sub formă de cărți poștale.

40 de portrete ale celor mai mari scriitori, poeți și artiști români

De asemeni, el a realizat 40 de portrete ale celor mai mari scriitori, poeți și artiști români, precum și 15 portrete ale membrilor Casei Regale a României. Această frumoasă poveste digitală creată de bibliotecari de la Biblioteca Metropolitană București a venit să sublinieze actualitatea gândirii Marelui Om de Cultură – Mihai Eminescu, care scria: “Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omenești… cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme… Ne trezim și murim cu ele”.

În schimbul acestei superbe povestiri digitale, elevii Sofia Dumitru, Ștefan Pesu și Amir Kanj din clasa a 6-a și Tuodor Chihaia, pregătiți de doamna profesoară de Limba Română Sorina BICA, au recitat pentru oaspeți și pentru colegii lor poezii de Mihai Eminescu.

Amin Kanj

Ei și-au confecționat chiar cocarde conținând îndemnul lui Eminescu: “Citește ! ….“ care este și motto-ul proiectului nostru, vrând să sugereze colegilor lor că trebuie să poarte acest îndemn în minte pentru întreagă viață. De altfel, prin grija doamnei profesor Gabriela PENDELETE, ajutată de un grup de elevi inimoși, acest citat, sub forma unui sugestiv afiș, a fost postat în fiecare sala de clasă, unde va rămâne până la sfârșitul anului școlar.

Parteneriat cultural

Activitățile s-au finalizat prin semnarea unui parteneriat cultural între Liceul nostru și Biblioteca Metropolitană, respectiv un parteneriat cu Editura CD PRESS. S-a și stabilit o acțiune comună concretă, anume: în urma organizării de către Departamentul Matematică & Științe din Liceul nostru a Proiectului Interdisciplinar tip Școală Altfel intitulat “ Mihai Eminescu – conexiuni cu Matematică, Fizică și Astrofizică” , desfășurat în perioada 21 -25 iunie 2021, s-a realizat o Carte a proiectului – Ghid de bune practice educative.

Această lucrare va fi tipărită la editura CD PRESS, iar ilustrațiile ei vor fi realizate de elevi talentați din școală, coordonați de D-na profesor Gabriela Pendelete și cu sprijinul unui redactor de la această editură.

Lansare de carte în aprilie 2022

S-a agreat ca lansarea de carte să se organizeze la Biblioteca Metropolitană, cu participarea unor oaspeți de marcă: scriitori, editori de carte școlară, reprezentanți ai Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar județean Ilfov etc. Acțiunea va avea loc în luna aprilie 2022, în cadrul Proiectului Școala altfel. Menționăm că Ghidul a fost apreciat de ISJ Ilfov și va fi folosit ca material metodic de profesorii din județ pentru organizarea proiectelor tip Școală altfel.

Am fost bucuroși că la activitățile din această zi specială a participat ca invitat și D-na profesoară Rodica COZMA – Inspector la ISJ Ilfov, care ne-a felicitat pentru reușita proiectului și ne-a transmis că avem o prioritate – suntem prima unitate școlară particulară din județul Ilfov care a semnat un parteneriat cultural cu Biblioteca Metropolitană.

Menționăm că fotografiile au fost făcute de colega noastră Beyza Celik – asistent de profesor, iar cele mai sugestive au fost postate pe rețelele de socializare și trimise părinților.

Curierul Național

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS