Consiliul Județean Gorj prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează vernisajul expoziției „Fenomenul DUDUMAN prin lumea culturală din Oltenia” ce va avea loc joi, 20 octombrie, ora 17.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.
Evenimenul este organizat în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Palatul Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu – Severin, Liga Culturală „Fii Gorjului” București, Obștea Peștișani și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova,
O altfel de colaborare între toate centrele culturale din Oltenia este o premieră în peisajul cultural românesc. În cadrul expoziției moderate de Nicolae Coande, secretarul literar al Teatrului Național din Craiova, vor putea fi vizionate portrete ale unor personalități oltenești în viziunea grafică a artistului plastic Codruț Duduman.
Lansare de album
În cadrul acestei manifestări culturale va avea loc și lansarea albumului „Fenomenul Duduman prin lumea culturală din Oltenia”, autor Teodor Dădălău, apărut la editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, tipărit cu sprijinul Consiliului Județean Gorj.
Expoziția este un omagiu adus personalităților din Oltenia și face parte din evenimentul GORJFEST 2022, coordonator de Teodor Dădălău sub egida Consiliului Județean Gorj și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
„Expoziția de portrete ce va fi prezentă la Craiova însumează un număr de aproximativ 140 de personalități marcante ale culturii oltenești, de la actori de teatru și film la poeți, scriitori, artiști plastici și personaje ce au contribuit la dezvoltarea mitului oltenesc. Imaginea lucrărilor este una figurativă, iar expresivitatea este redată de paleta restrânsă de culori, armonia griurilor valorice și structura suportului lucrării ce poate sugera o anume reverberație a ecoului cultural de-a lungul timpului. Din punct de vedere tehnic am optat pentru tehnica graficii, folosind tușul ca element de bază, urmărind redarea sculpturalității prin desen, o asperitate subliniind astfel universul meu lăuntric, o anume sobrietate a imaginii și pledoaria mea pentru volumetrie, introspecție și dialog tainic” a declarat graficianul Codruț Duduman.