8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaFantasia, la Filarmonica Oltenia

Fantasia, la Filarmonica Oltenia

Filarmonica Oltenia prezintă, vineri, 3 martie, de la ora 19.00, concertul Fantasia, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, membru fondator și dirijor al orchestrei ”Camerata Regală”.

La pian va fi Adela Liculescu, pianistă originară din Craiova, absolventă a Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, cu o bogată activitate artistică în străinătate.

Seara va începe cu muzica din ”Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, o lucrare ludică inspirată de copilăria compozitorului, și va continua cu două  remarcabile creații de Franz Liszt, ”Concertul nr. 2 în La major pentru pian” și ”Fantezia pe teme populare maghiare”.       

Constantin Grigore – dirijor al orchestrei “Camerata Regală”

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului cum sunt Horia Andreescu și Ilarion Ionescu-Galați. În 2009, s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar suținut de Al Bano și Montserrat Caballe în Piaţa Constituţiei din Bucureşti; în 2013, este ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România, iar în anul 2014, susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii “Oltenia”.

În perioada 2013-2015, a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii OLTENIA Craiova. Din 2009, este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu”. De asemenea, este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei “Camerata Regală”, alături de care a susținut numeroase concerte în Romania, dar și in Albania, Republica Moldova, Germania și Polonia. În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei ”Camerata Regală” și al Teatrului de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București.

Adela Liculescu – artist oficial Bösendorfer

Adela Liculescu a câștigat premii la numeroase concursuri internaționale de prestigiu: Concursul Internațional George Enescu de la București 2021 (II), Prix du Piano Berna 2018 (I și premiul publicului), Concursul Internațional Brahms de la Pörtschach 2017 (I și premiul publicului), Concursul Internațional Brahms de la Detmold 2017 (I) și Concursul Bösendorfer de la Viena 2015 (I). De-a lungul timpului, i-au fost acordate mai multe distincții, printre care și Premiul „Celebrându-l pe Beethoven” la Gala Radio România Cultural 2020.

În calitate de solistă, a cântat concerte cu orchestra în săli precum Filarmonica din Berlin, Filarmonica din St. Petersburg sau la Teatrul Palatului Schönbrunn din Viena. În România a cântat concerte cu orchestra atât la București (Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Prezidențial Cotroceni), cât și la Filarmonicile din Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Craiova și Tg. Mureș.

Adela Liculescu a absolvit studiile de pian și muzică de cameră la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și a avut parte și de pregătire profesională în domeniul compoziției, teoriei muzicale și dirijatului în cadrul aceleiași universități. La momentul actual, este studentă la doctorat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz. Adela Liculescu a fost bursieră a Fundației Thyll-Dürr din Elveția, Tokyo Foundation, a Societății Beethoven din Viena și a Academiei de Muzică din Liechtenstein.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS