7.8 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCultura„Cocoşul de Hurez”, între 2-4 iunie

„Cocoşul de Hurez”, între 2-4 iunie

În perioada 2 – 4 iunie 2023, are  loc cea de-a 51-a ediţie a târgului ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurez”.

Timp de trei zile, Horezu va  atrage din nou sute de admiratori ai tradiţiei horezene ridicată la nivel de artă și ai credinţei modelării lutului.

Manifestarea este cunoscută şi îndrăgită în întreaga ţară pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meşterii olari. Atmosfera creată în satul de vacanţă „Stejari” a reuşit să-i apropie de fiecare dată pe toţi cei prezenţi, la fel ca într-o mare familie.

În cele trei zile cei interesaţi vor fi aşteptaţi să admire şi să cumpere o paletă largă de produse artizanale din ceramică, de la:

  • îndrăgitele oale de sarmale,
  • ulcele,
  • vaze pentru flori,
  • vase decorative,
  • farfurii frumos decorate,
  • ghivece,
  • clopoței,
  • sfeșnice și scrumiere,
  • căni,
  • figurine atractive de lut şi linguri de tot felul.

Toate obiectele de lut realizate cu migala vor putut fi găsite la standurile pricepuţilor artişti care cunosc secretele străvechi și modelează lutul cu grijă ales. 

Pentru cea de-a 51 ediţie  din acest an, Târgul Ceramicii Populare Romaneşti „Cocoşul de Hurez” va aduna zeci de  meşteri din cele mai importante şi cunoscute centre de olărit din ţară care vor aduce în prim plan măiestria și avangarda artei ceramice românești.  

În satul Olari s-a construit prima şcoală de ceramică din România

Locuitorii oraşului şi turiştii vor beneficia de un centru cultural care include o şcoală de olărit destinată tuturor celor care vor să deprindă arta ceramicii de Horezu. Locaţia va fi o adevărată capodoperă a ceramicii horezene.

Olăritul este în topul meşteşugurilor din întreaga lume ca element esenţial al umanităţii, situat în rândul elementelor valoroase UNESCO.

Centrul cultural s-a construit în satul Olari unde locuiesc familiile de ceramişti care au făcut celebră localitatea în întreaga lume. Astfel, în  satul Olari va fi prima şcoală de ceramică din ţară. Lângă această clădire este un alt platou unde se va amenaja o zonă de cazare pentru turiştii care doresc să înveţe tainele modelării lutului. Va fi ceva spectaculos, fiindcă în această zonă există şi un traseu turistic de peste 25 de kilometri. Clădirea este o adevărată capodoperă a ceramicii. Aici va fi amenajat şi un muzeu cu ceramică de Horezu, o expoziţie de peste 600 de metri pătraţi pentru ceramica existentă, ateliere de ceramică şi săli de conferinţă. 

Pentru meşteşugari un astfel de așezământ este locul  unde pot să menţină vie tradiţia.

Citește și: Evenimentul „Cufărul cu povești”, la Biblioteca „Aman“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS