Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova organizează conferința „Omul în spaţiu cosmic – realizări şi perspective“. Vor fi o serie de videoproiecții susținute de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova.
Este o lecție interactivă de astronomie vizând cunoașterea și explorarea spațiului cosmic, observarea de la distanţă a Terrei care pot contribui la schimbarea informaţiilor referitoare la planeta noastră. Aceasta include măsurarea variabilității climatice, identificarea poluării pe uscat şi pe mare, sprijinirea agriculturii în ţările în curs de dezvoltare
De la misiunile spațiale cu echipaj uman pe Lună la turismul spațial, de la Stația Spațială Internațională la drumul oamenilor spre Marte, de la exploatarea resurselor selenare la instalarea unor baze permanente pe Lună, sunt pași și năzuințe umane în cunoașterea și utilizarea spațiului cosmic.
Se prezintă tehnologia de vârf, inteligența artificială, antreprenoriatul inovator și activ care vor contribui în viitor la o prezență semnificativă a omului în spațiul cosmic.
Participanţi
La manifestare vor participa:
- studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, îndrumați de lector univ. dr. Emil Marinescu,
- elevii Colegiului Ștefan Odobleja îndrumați de prof. de geografie și director Ramona Giurcă,
- prof. de engleză și coordonator de proiecte și programe educative, Adina Demetrian,
- Liceului Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova îndrumați de dr. ing. Dumitru Cristian Pătrașcu – profesor de discipline tehnice și director,
- Sorin Petrișor Dumitrescu – profesor de matematică și director-adjunct,
- Sanda Filimon – prof. de discipline tehnice și coordonator de proiecte și programe educative,
- drd. Lavinia Crișu – prof. de geografie,
- Gabriela Elvira Andrei – prof. de biologie.
Acţiunea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc joi, 12 octombrie, ora 11.00 la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.
Celebrată în fiecare an la începutul lunii octombrie, anul acesta WorldSpaceWeek a ales ca temă Spațiul și antreprenoriatul spațial. Este dedicată creșterii gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța și interconectarea spațiului la tehnologiile spațiale.
De asemenea, mediul orbital al Pământului este o resursă limitată care are nevoie să fie protejată. Prin asigurarea gestionării pe termen lung a activităților spațiale, nu numai că este garantată prezența tot mai mare a omenirii în spațiu, dar și contribuția la îmbunătățirea socio-economică, precum și la viața întregii omeniri de pe Pământ. Pentru că doar prin dezvoltare durabilă Pământul și spațiul, vor rămâne accesibile generațiilor viitoare.
Citeşte şi: Aparatură medicală pentru 16 unități medicale în valoare de 1,5 milioane de euro