2.6 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaLansare de carte „Enigma Pacepa” la Teatrul Național din Craiova

Lansare de carte „Enigma Pacepa” la Teatrul Național din Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova găzduiește lansarea volumului „Enigma Pacepa” (Ed. Curtea Veche, 2023). Autorul, Ștefano Romei (Italia), este cercetător independent în istorie contemporană. Acesta va fi la Craiova, mâine, de la ora 17.00. Va fi prezentat de Ovidiu Șimonca, alături de scriitorii Nicolae Coande și Camelia Radulian. La lansare va fi prezentă și traducătoarea cărții, Steliana Croicu.

Intrarea publicului este liberă.

În „Enigma Pacepa”, cititorul va retrăi una dintre marile povești de spionaj-contraspionaj ale României comunizate și, la finalul acestor pagini, cu siguranță va ști mai multe despre acest atât de alambicat „caz Pacepa” și despre  intersectarea lui cu lunga domnie a lui Nicolae Ceaușescu, aproape exact la mijlocul acesteia. – Adrian Cioroianu

Despre Stefano Romei

Stefano Romei s-a născut în Toscana în 1968. Este istoric, scriitor și jurnalist profesionist, absolvent al Universității din Florența. În 1997 a fost licențiat în Științe Politice, specializarea Istorie, cu o teză despre dreapta istorică, iar în 1999 a obținut, cum laude, un master în Comunicare și Media, cu o teză despre cazul Moro.

Cercetător independent în istorie contemporană, în 1998 a publicat o carte de mărturii despre masacrul fascist de la San Pancrazio din 29 iunie 1944. În 2001, pentru Institutul Gramsci din Toscana, cartea „Le radici e le ali. Impegno, quotidianità e governo della sinistra in Toscana attraverso le storie dei suoi protagonisti”.

Stefano Romei colaborează, de asemenea, cu Modern Italy, publicație periodică a Universității Cambridge, dezvăluind într-un mod original personaje și evenimente istorice care au marcat perioada Războiului Rece, cum ar fi misterele cazului Moro. Cartea „Enigma Pacepa”, apărută la Editura Curtea Veche, se bazează pe documente românești și străine și discută consecințele la nivel de servicii secrete și de funcționare a statului român, după ce Ion Mihai Pacepa „defectează” și rămâne în Occident, în 1978.

Citește și: Concert Mozart/Stravinski la Filarmonica Oltenia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS