Muzeul Olteniei Craiova, prin intermediul Laboratorului de Restaurare și Conservare, a elaborat proiectul de cercetare OPERA. Object Perception and Reconstruction with deep neural Architectures (OPERA) este disponibil la adresa https://sites.google.com/view/pce-opera/.
Acest proiect reprezintă o perspectivă interdisciplinară asupra a două domenii aparent diferite:
- inteligența artificială
- restaurarea bunurilor de patrimoniu.
Coordonată de Conf. dr. Ruxandra Stoean, directorul proiectului și profesor la Departamentul de Informatică al Universității din Craiova, echipa de cercetători în inteligența artificială explorează sinergia dintre tehnologie și conservarea patrimoniului cultural. Proiectul beneficiază și de contribuția cercetătorilor de la Institutul Român de Știință și Tehnologie din Cluj-Napoca.
Printre specialiștii din cadrul Muzeului Olteniei Craiova care s-au implicat activ în acest proiect interdisciplinar se numără:
- Leonard Ionescu, șef al Laboratorului de Restaurare-Conservare și expert în restaurarea metalelor,
- Cristina-Camelia Ghițescu, expert în restaurarea cărții vechi și documentelor,
- Alina Maria Gărău, expert în restaurarea textilelor,
- specialist în investigații fizico-chimice Marinela Boicea, expert în conservare și investigații fizico-chimice.
Unul dintre rezultatele notabile ale proiectului este reconstrucția și completarea unui vas ceramic folosind datele colectate de restauratorii muzeului, integrate prin intermediul inteligenței artificiale. Această abordare inovatoare deschide noi orizonturi în conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu, evidențiind potențialul tehnologiilor moderne în domeniul cultural și artistic.
Citește și: (VIDEO) 104 cetăţeni străini depistați ascunși în mijloace de transport la Nădlac