4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCultura(VIDEO) Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe academicianul Dinu C. Giurescu

(VIDEO) Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește pe academicianul Dinu C. Giurescu

-

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îl sărbătorește astăzi pe academicianul Dinu C. Giurescu, recunoscut savant și om de cultură.
Născut la data de 15 februarie 1927 în mijlocul unei familii pentru care cercetarea istoriei reprezenta preocuparea de bază. Profesorul Dinu C. Giurescu a fost unul dintre marii istorici români, membru titular al Academiei Române, a cărui operă acoperă o vastă perioadă, de la evul mediu, istoria artei și civilizației până la istoria contemporană

Descendent al unei veritabile dinastii de istorici, academicianul Dinu C. Giurescu a moștenit tenacitatea bunicului, Constantin Giurescu, și profesionalismul tatălui, Constantin C. Giurescu, cel despre care vorbea adesea cu blândețe și emoție, denumindu-l „profesorul”.

Prin experiențele în care l-a adus tumultul anilor de după război, opera științifică pe care a constituit-o, dar și prin atașamentul ardent pe care n-a încetat o clipă să-l manifeste față de bunurile culturale și materiale rămase în urma iluștrilor săi înaintași, academicianul Dinu C. Giurescu a preluat o operă inițiată în urmă cu mai bine de un veac, îmbogățind-o și diversificând-o constant până la finalul vieții. Pentru activitatea științifică și didactică întinsă de-a lungul unei jumătăți de secol, Dinu C. Giurescu a fost recompensat cu multiple premii și distincții, precum Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, respectiv al Universității „Ovidius” din Constanța.

Colecția „Dinu C. Giurescu”

În toamna anului 2013, cea mai mare parte a însemnărilor, documentelor și cărților strânse de istoricii familiei Giurescu a ajuns, cu titlul de donație, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, constituind colecția „Dinu C. Giurescu”, expusă la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.
Impresionantul fond de carte conține multe exemplare bibliofile, cu autografele sau dedicațiile autorilor, dar și manuscrise, corespondență, publicații periodice, documente, afișe, pliante, invitații la manifestări culturale de prestigiu ori diverse obiecte de valoare ale familiei.

De altfel, colecția este atât o panoramă complexă a celor mai importante evenimente din zona Balcanilor și a Europei de Est, cât și o amplă mărturie a trecutului poporului român, așa cum a fost el oglindit de-a lungul timpului prin lucrări de referință publicate în țară sau străinătate în mai toate limbile de circulație universală, precum și în maghiară, cehă, sârbo-croată, japoneză și nu numai.

Volume de colecție

În cadrul remarcabilei colecții „Dinu C. Giurescu”, istoria, cultura și civilizația românească sunt reflectate în contextul universal fie prin apariții editoriale în străinătate, fie prin traduceri ulterioare în numeroase limbi, în lucrări monumentale, cărți structurate în mai multe volume sau chiar simple broșuri.

În acest sens, reprezentative sunt cunoscutele volume publicate de acad. Dinu C. Giurescu, unele conținând adnotările autorului, iar altele fiind exemplare de laborator, cu modificările olografe, completările și revizuirile inerente edițiilor succesive ale diverselor case de editură în cadrul cărora au văzut lumina tiparului lucrările „Cade Cortina de Fier”, „România 1947”. Documente diplomatice „Istoria ilustrată a românilor”, „Lichidatorii”. „România în 1947” sunt doar câteva dintre ele. Nu pot fi omise nici alte sinteze istorice de imensă valoare, precum „Falsificatorii”.

De un interes aparte sunt numerosele fotocopii ale unor documente diplomatice, transmise înainte de 1989 de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București către Departamentul de Stat de la Washington.

Donația cunoscutului academician este întregită de fotografii inedite, de documente personale, plachete, medalii și distincții care i-au fost conferite de-a lungul timpului pentru întreaga activitate științifică și academică, între care Premiul „Constantin Brâncoveanu” pentru o viață închinată cercetării trecutului poporului român (2014), Diploma Jubiliară și Medalia de Aur din partea Academiei Oamenilor de Știință din România (2017).

Citește și: Două evenimente dedicate sărbătorii americane: „Presidents’ Day” la Aman“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cine sunt miniștrii viitorului guvern

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns...

ȘTIRI GdS