Cea mai mare restrospectivă a sculptorului Constantin Brâncuşi şi-a deschis porţile la Muzeul de Artă Contemporană de la Centrul Pompidou din Paris.
Pentru prima dată sunt reunite în acelaşi spaţiu expoziţional peste 120 de sculpturi ale artistului și mai bine de 400 de fotografii, desene, filme, documente și piese de mobilier din atelierul său parizian. Retrospectiva Brâncuși s-a deschis pe acordurile unei melodii preferate de marele sculptor, interpretată de dirijorul român Cristian Măcelaru și violoncelistul francez Gaultier Capucon.
Universul operei brâncuşiene este prezentat într-o scenografie aparte, imersivă, prin care renumitele opere sunt puse în valoare într-un spaţiu generos, dominat de alb, auriu sau negru.
Viziunea curatorială îi aparţine Arianei Coulondre, realizată cu ajutorul scenografului Pascal Rodriguez, completată de un spaţiu destinat informării.
Alături de lucrările expuse, curatoarea expoziţiei a ales să dezvăluie şi unele detalii despre afinităţile muzicale ale sculptorului român, dansul şi muzica fiind parte importantă a vieţii sale.
„Leda” – prezentată în mişcare
Ca un element inedit al expoziţiei, lucrarea „Leda” va fi prezentată în mişcare, pe un piedestal rotativ, în perpetuă metamorfoză, aşa cum însuşi Brâncuşi o prezenta în atelierul său.
Amplul proiect expoziţional a fost realizat cu sprijinul mai multor muzee internaţionale care deţin lucrări brâncuşiene, precum:
- Tate Modern,
- MoMA,
- Guggenheim Museum,
- Philadelphia Museum of Art,
- The Art Institute of Chicago,
- Dallas Museum of Art,
- Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR),
- Muzeul de Artă din Craiova etc.
Ultima retrospectivă Brâncuşi din Franţa a avut loc în 1995, tot la Centre Pompidou, fiind curatoriată de Margit Rowell.
Expoziția va putea fi vizitată până în iulie când Centrul Pompidou se va închide pentru renovare până în 2030.
Citește și: Cursă pentru găsirea unei fetițe de 2 ani din Serbia dispărută lângă graniță