1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaCraiova:  Festivalul de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu” - ediția a IV-a

Craiova:  Festivalul de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu” – ediția a IV-a

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu” va avea loc pe 17 aprilie la Teatrul Național Craiova.

Organizatori sunt Teatrul Național „Marin Sorescu” și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, partener, Pen Club România. Inițiatorii și coordonatorii festivalului sunt scriitorii Nicolae Coande și Mihai Firică.

Miercuri, de la ora 11.00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” va avea loc dezbaterea cu tema „Teatrologie și critică de teatru – noi paradigme ale istoriei teatrale”. 

Invitați speciali:

  • Ion Parhon, critic de teatru,
  • Mariana Ciolan, Radio România Cultural,
  • Mircea A. Diaconu, prof univ. Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava. Vor susține conferințe personale în cadrul temei propuse. 

De la ora 13:00, în foaierul Naționalului vor avea loc lansări de carte – Patrel Berceanu, „Teatrul în dialog cu veacul”, studii teatrale, Ed. Revers, Craiova, ediția a II-a. Volumul apare în colecția Biblioteca revistei „SpectActor”, 2024. Totodată, va fi prezentat volumul de teatru pentru copii, „Povești dăruite scenei”, de același autor.

 Dezbaterile sunt coordonate de Nicolae Coande, consultant artistic al TNC.

De la ora 16:00, poeții prezenți vor citi din creația lor – un tribut adus poeziei lui Patrel Berceanu. Prezintă, Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.

Începând cu ora 17:00, criticul literar Mircea A. Diaconu va susține conferința „Caragiale. Mașinăria care ne înghite”, în cadrul Întâlnirilor SpectActor programate special pentru acest eveniment dedicat teatrologului Patrel Berceanu.

Despre Patrel Berceanu

Patrel Berceanu (n. 1951, Băilești –  București, 2006). S-a născut în Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A fost un admirabil secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), în linia edificată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar și director al Teatrului „Colibri” din Craiova (1997-2006), secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). Dedicat gazetăriei, a fost inclusiv director la cotidianul „Gazeta de Sud”, Craiova, 1995-1996. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru UNITER şi membru al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.

A debutat publicistic cu poezie în Preludiu (suplimentul literar și artistic al „Scînteii tineretului”, nr. 31/1969). A debutat editorial cu volumul de poezie „Sentimentul baricadei” (Ed. Scrisul Românesc, 1976).

A colaborat la revistele „România literară”, „Ramuri”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Viaţa studenţească”, „Teatrul”, „Vatra”, „Familia”, „Suplimentul literar-artistic al Scînteii tineretului”, „Viaţa Românească”, „Tribuna” etc.

În străinătate, a publicat în revistele „Belvedere” (Franţa, 1995) și „Wiener Festwochen” (Austria, 1993).

Cărți publicate

După debut, Patrel Berceanu a publicat volumele de poezie:

  • Poeme în mărime naturală” (Ed. Scrisul Românesc, 1983),
  • Întâmplarea cea mare” (Ed. Eminescu, 1984),
  • Lacrimi civile” (Ed. Scrisul Românesc, 1991),
  • Planetă de poet”, antologie (Ed. MJM, Craiova, 2003),
  • Titus Andronicus – monografia unui eveniment teatral” (Ed. Aius, 1997)
  • Ubu Rex cu scene din Macbeth” (Ed. Aius, 2000, ediția a II-a, 2022);
  • Volumul „Teatrul în dialog cu veacul”, eseuri teatrale și cronici, a apărut postum la Editura Aius (2006), 
  • Puricele cosmonaut”, poezii pentru copii, părinți și bunici”, Editura Mitropolia Olteniei, 2006. Împreună cu Doina Pologea, soţia sa, a semnat volumul „Noi povestiri după piesele lui Shakespeare” (Ed. Dionysos, 1992). Este prezent cu poezie în antologiile „Young Poets of a new Romania” (Forest Books. London & Boston, 1991), „Day after Night” (Criterion Publishing, SUA, 1999), „Sorescu’s Choice” (Bloodaxe Books, Irlanda, 2002). Postum, a fost editată antologia de poezie „șase feluri de frică, șapte feluri de curaj”, ediție îngrijită de Doina Pologea, prefață Paul Aretzu, postfață Nicolae Coande, cuvânt pe pag. 4 – Al Cistelecan (Ed. Aius, 2019).

S-a stins din viață pe 2 mai 2006, în București.

În onoarea scriitorului, a fost instituit Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu”. Laureații primelor ediții au fost poeții Marian Drăghici (2019), respectiv Vasile Baghiu (2022). De la ediția a III-a fost instituit și Premiul pentru Dramaturgie „Patrel Berceanu”, acordat Doinei Papp, critic  de teatru (2023).

Citește și: „Două povești de amor“ la Naționalul craiovean

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS