-2.7 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCultura„Două povești de amor“ la Naționalul craiovean

„Două povești de amor“ la Naționalul craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu” prezintă mâine, de la ora 19.00, premiera spectacolului „Două povești de amor”, regia Mircea Cornișteanu. Spectacolul este realizat după două vodeviluri de A. P. Cehov, „Ursul”, respectiv „Cerere în căsătorie”.

Premiera va avea loc la sala Amza Pellea a Naționalului craiovean și marchează totodată sărbătorirea a 80 de ani de viață ai regizorului Mircea Cornișteanu.

Din distribuție fac parte actorii Claudiu Bleonț, Cerasela Iosifescu, Adrian Andone. Scenografia și costumele, Lia Dogaru.

 De-a lungul unei cariere prodigioase, regizorul Mircea Cornișteanu a realizat peste 160 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din țară:

  • Nottara,
  • Bulandra,
  • Național,
  • Comedie,
  • Ion Creangă din București,
  • Teatrele Naționale din Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Iași,
  • Teatrele minucipale din Brașov, Galați, Piatra Neamț, Oradea, Ploiești etc.,
  • din străinătate (Polonia, Armenia, Cipru).

Distincții ale regizorului Mircea Cornișteanu

În 1990 a primit ex-aequo primul Premiu UNITER pentru spectacolul Unchiul Vanea, produs la Teatrul Național din Craiova, în 2011 spectacolul Unde-i revolverul?, realizat la TVR, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, iar în 2010 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Este societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, al cărui director general a fost în perioada 2000–2016.

A dovedit-o din plin în cel mai bun spectacol al său – şi unul dintre cele mai bune spectacole văzute vreodată de mine, şi nu doar în România –, spectacol care a contribuit în măsură decisivă la înscrierea Teatrului Naţional din Craiova în prim-planul scenelor autohtone în anii tulburi de la sfârşitul deceniului 1980-90: Unchiul Vanea de Anton Pavlovici Cehov. Un spectacol de extraordinară forţă şi frumuseţe, un spectacol din care eu, una, am înţeles pentru prima oară (după oarece vechime în meserie, totuşi) de ce sublimul autor rus şi-a numit piesele comedii…”, a spus criticul de artă Alice Georgescu.

Citește și: Craiova: „Șevaletissimo“ la Galeriile „Cromatic“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS