”Priseaca târgovișteană și prisecenii ei”, de Emil Olteanu, lucrare apărută la Editura Grafoanaytis, Ploiești, 2024, este o monografie a cătunului Priseaca – după cum este menționat, o genealogie monografică: neamul Gentuleștilor în aceste locuri.
Realizată cu multă rigurozitate și acribie, opera oferă date inedite și foarte bine documentate despre locuitorii cătunului, de-a lungul timpului.
Grafica volumului este una deosebită și cuprinde ilustrații și facsimile de o mare valoare istorică.
Cei interesați nu doar de istoria locurilor atât de pitorești, dar în general cu o mare valoare documentară și istorică pot găsi date despre toponimia, atestarea istorică, evoluția populațională și încadrarea socio-istorică, membrii consiliului parohial Priseaca, locuitorii comunei, structurate în capitole minuțios alcătuite, cu detalii de valoare istoriografică, științifică.
Moșia orașului are de asemenea dedicat un capitol, ca și ”Moșia” Prisecii.
De la conflictele istorice din trecut până la reforme agrare și împroprietăriri, autorul oferă un tablou complet al istoriei locurilor.
Învățătorii școlii Priseaca sunt prezentați în veritabile monografii, ca și neamurile și personalitățile prisecene.
De mare interes documentar, dar și cu valoare moral-afectivă este prezentarea bisericii din Cătunul Priseaca, care cuprinde amplasarea geografică, ctitorirea, istoria bisericii, dar și particularitățile arhitecturale și pictura. Ilustrațiile sunt de o valoare excepțională.
De notat că în 1962, satul Priseaca a fost arondat ca un cartier al Târgoviștei.
Hramul bisericii din Priseaca este al Sfinților Împărați Constantin și Elena, respectiv Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Sunt evocați și preoții parohi și dascălii și activitatea lor parohială, într-o cronologie amănunțită.
Istoria ”Vilei” Priseaca încheie acest tom de mari dimensiuni, care se adresează deopotrivă specialiștilor și iubitorilor de monografii și atestate istorice – desigur, în primul rând locuitorilor acestei minunate zone și descendenților lor.
Lucrarea este dedicată părinților autorului, învățătorii Ștefan (Nicu) și Niculina (Nina), și copiilor acestuia, Andrei și Ilinca.