În fiecare an, la 9 mai, este celebrată ziua Europei. La această dată, în 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre, și, ulterior, în cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează în perioada 9 – 31 mai, în Salonul Expozițional, Expoziția de carte intitulată „Ziua Europei”, expoziție ce marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, și ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa.
Menționăm câteva dintre titlurile expuse:
- Berstein, S., Milza, P. – Istoria Europei (Vol. 1,2).- Iași, Institutul European, 1997,
- Răileanu, P. – Europa mon amour.- Bucureşti : Editura Fundaţiei Culturale, 2003,
- Bărbulescu, Gh. I. – Uniunea Europeană : de la economic la politic, Bucureşti, Editura Tritonic, 2005,
- Roth, F. – Inventarea Europei : de la Europa lui Jean Monnet la Uniunea Europeană .- Iaşi, Institutul European, 2007
- Chistol, A. – File din istoria Europei moderne , Craiova, Editura Aius, 2013, XXX – Imaginea lumii noastre : Europa : De la Capul Nord până în Sicilia, Oradea, Editura Aquila ’93, 2002,
- Anastasiu, V., Dumitru, D. – Europa : atlas, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, [s.a.].