Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează, mâine, ora 12:00, la Casa Universitarilor, evenimentul aniversar „Dolju-n bucate de 10“.
Participă localnici voluntari din localitățile:
- Dăbuleni,
- Bârca,
- Pielești,
- Giurgița,
- Băilești,
- Izvoare,
- Bechet,
- Bratovoești,
- Galicea Mare,
- Moțăței,
- Mischii,
- Poiana Mare,
- Craiova;
- studenți ai Universității din Craiova, elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova,
- reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România – filiala Craiova,
- Asociației Partida Romilor „Pro – Europa“ – filiala Dolj,
- Asociației Vlahilor din Bulgaria.
Onorează cu bucate și echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, pe masa căreia se vor afla preparate prin care vor fi reprezentate județele Dolj (comuna Leu) și Mehedinți (comuna Corcova).
Banii strânși se vor dona
Anul acesta, ne bucurăm de bucate și putem să susținem cu donații Asociația Bucurie pentru Viață – Tabăra Bucuriei, ale cărei programe vizează copiii din Oltenia cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni medicale grave. Asociația Bucurie pentru Viață a fost înființată în anul 2018 la Craiova de câțiva oameni uniți de dorința de a-i ajuta pe ceilalți. Asociația are un caracter creștin și social, neguvernamental, democratic, independent, nonprofit și apolitic. Scopul Asociației Bucurie pentru Viață este ajutorarea persoanelor aflate în dificultate și respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în special ale categoriilor sociale defavorizate.
Vor cânta soliștii:
- Luiza Turcu,
- Emilia Glăvan,
- Larisa Cârlugea,
- Roxana Resteanu,
- Alexandru Lilea,
- suitele de jocuri populare ale Ansamblurilor folclorice „Hora Desnățuiului“ de la Bârca,
- „Bordeiașul“ din Bechet.
Revin artizanii care ne-au încântat de-a lungul timpului cu expoziții de artă tradițională: cusături cu „Lilia“ – Liliana Dobrițoiu, „Din dragoste pentru lemn pictat“ – Rodica și Viorel Dîlganu, „Covorul oltenesc“ – Anca Dumitrescu.
Preparate pentru toate gusturile
Pe mesele cu bucate se vor regăsi printre altele pâine-n țăst, turte coapte și prăjite, prăjituri, dulcețuri, vin, țuică și rachiu, raci umpluți, ouă roșii, brânză, platouri țărănești cu șunculiță, ceapă și usturoi verde, ajvar, păstrăv ca la Ohrid, orez la tuci, gogoși picate, pui copt pe pâine, sarmale cu nuci și stafide, mâncare de prune, lutiniță, saramură de pește, jumări, mămăligă, carne la garniță, păpuși de dragavei, cozonaci, sarmale, boabe fierte, ouă pe plită, friptură țărănească cu urez în tavă de pământ, pește uscat în șir, fript pe plită, cu mămăligă rece, pâine în ceaon (cococi), turte cu usturoi, fasole cu ciolan, ghiveci la cuptor în tuci, prăjitură-n foi, friptură de miel la cuptor, bureți scăzuți, salată de vinete, salată de fasole galbenă, prăjitură faguri, plăcinte cu mere, sărățele cu brânză, cornulețe cu gem, raci umpluți cu praz pe pat de orez, lapte covăsit, urdă, gogoși cu brânză și mărar, zaibăr etc.
Evenimentul este organizat cu sprijinul:
- Consiliului Județean Dolj,
- Universitatea din Craiova,
- Convenția Organizațiilor Studențești din Universitatea din Craiova.