Muzeul Olteniei Craiova organizează în perioada 24-26 mai, a XVII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme.
Deschiderea oficială a salonului va avea loc vineri, 24 mai, ora 11.00.
Ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme Craiova se va bucura de participarea a numeroși specialişti de marcă din ţară (doctori în mineralogie, geologi etc.), dar și colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Galați, Bucureşti etc.), ce vor expune spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale, geme şi podoabe prelucrate.
Succesul ultimelor ediţii ale evenimentului a determinat ca la manifestare să se înscrie şi numeroşi meşteşugari hand-made, cu bijuterii deosebite realizate prin prelucrarea, şlefuirea acestor fascinante minerale.
Conceput de către specialiştii Secţiei de Ştiinţele Naturii ca o expoziţie în aer liber de minerale, fosile şi geme, salonul are și menirea de a informa şi forma publicul vizitator cu privire la subiecte de interes de mineralogie şi paleontologie.
Program
Publicul craiovean va putea admira o paletă largă de exponate, un regal de culoare și forme, colecții de cristale, obiecte ornamentale, bijuterii realizate din pietre semiprețioase și prețioase, coliere cu o cromatică încântătoare, brățări, brioșe, broșe, cercei cu piatra lunii, rubin, safir, chihlimbar ori jad, cristale naturale montate în argint, programul manifestării în perioada 24-26 mai 2024, fiind următorul:
- Vineri, 24 mai 2024, ora 11.00, deschiderea oficială a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme, în str. Unirii. La ora 19.00, va avea loc închiderea primei zile a Salonului;
- Sâmbătă, 25 mai 2024, programul manifestării este 09.00-19.00;
- Duminică, deschiderea Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme, va avea loc la ora 09.00, iar închiderea la ora 17.00.
Primul Salon Naţional de Minerale, Fosile şi Geme Craiova a devenit deja tradiţie, prima ediţie fiind organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008 şi, de atunci, în fiecare an, evenimentul cultural, bucurându-se de aprecierea publicului şi a participanţilor.
În România, primele expoziţii de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor.
Iniţial, la manifestările de acest gen luau parte doar colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi, din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi, însă, gradual, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural din România.
Citește și: Un mehedințean, urmărit internațional, prins în Craiova