-2.5 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaPoeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru 2024

Poeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru 2024

Ana Blandiana, poetă, prozatoare, eseistă şi jurnalistă, a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE.

Autoarea a mai bine de 30 de cărţi de poezie, romane şi eseuri care au fost traduse în peste 25 de limbi, Ana Blandiana (născută în Timişoara, la 25 martie 1942) s-a impus în faţa altor 38 de autori care au concurat pentru acest premiu, care la ultima ediţie a revenit scriitorului şi traducătorului nipon Haruki Murakami.

Otilia Valeria Coman, sau Ana Blandiana, aşa cum îşi spune chiar poeta de când i s-a interzis să folosească numele tatălui ei în 1978, a fost o oponentă fermă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu şi o apărătoare remarcabilă a drepturilor omului şi a democraţiei.

Ana Blandiana, moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare

„Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii” – şi-a motivat juriul alegerea.

Postul naţional de televiziune spaniol RTVE îi dedică o amplă prezentare, amintind că Blandiana a scris pentru revistele Viaţa Studenţească şi Amfiteatru, unde a publicat câteva poezii care s-au transformat în simboluri ale luptei împotriva dictaturii comuniste.

Opera Anei Blandiana reflectă o cunoaştere profundă a spiritului românesc

Autoare de cult în întreaga Europă, opera Anei Blandiana reflectă o cunoaştere profundă a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune şi stabileşte înfrângerea şi speranţa ca linii directoare ale proiectului său literar, potrivit RTVE.

Cunoscută pentru poezia ei anticomunistă, Blandiana s-a remarcat printr-o rebeliune sublimă care a făcut-o să trăiască ani de zile ca o exilată în propria ţară, mai scrie RTVE. Printre cărţile sale de poezie se remarcă „Persoana întâi plural” (1964), „Călcâiul vulnerabil” (1966), „Octombrie, noiembrie, decembrie” (1972), „Poeme” (1974), „Somnul din somn” (1977), „Soarele de apoi” (2000), „Patria mea A4” (2010) şi „Variaţiuni pe o temă dată” (2018).

S-a spus despre poezia ei că este o căutare constantă şi reţinută, permanenţa a ceea ce este trecător care lasă mărturie a credinţei sale în propria persoană şi în poporul său, scrie RTVE.

De asemenea, Blandiana este autoare de eseuri, poveşti fantastice şi două romane.

Anei Blandiana i s-a interzis să studieze la universitate

Fiică a unui „duşman al poporului”, Anei Blandiana i s-a interzis să studieze la universitate după apariţia în 1959 a primei sale poezii într-o revistă. La sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut a început să scrie poezie de protest. După revoluţia din 1989, a intrat în viaţa politică cu o campanie care promova eliminarea moştenirii comuniste şi crearea unei societăţi deschise.

Preşedintă de onoare a PEN Clubul Român, Ana Blandiana este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé”, a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) şi a Uniunii Scriitorilor din România. Din 1994 este membru fondator şi preşedintă a Fundaţiei Alianţa Civică, o mişcare apolitică al cărei scop este atenuarea consecinţelor a peste 50 de ani de comunism românesc.

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei

Premiile Prinţesa de Asturia, decernate în fiecare an de Fundaţia prinţesei moştenitoare a Spaniei, sunt însoţite de un cec în valoare de 50.000 de euro. Acest premiu se atribuie în opt categorii: arte, literatură, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică, sport. 

Citeşte şi: Norvegia va restricționa și mai mult accesul turiștilor ruși

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS