7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCultura”Booklook” – arma perfectă împotriva caniculei, dar și a vremurilor

”Booklook” – arma perfectă împotriva caniculei, dar și a vremurilor

”Căldură mare, mon cher!” spunea Caragiale – și iată că nu numai satirele sale social-politice sunt astăzi mai actuale decât oricând, ci și valorile înregistrate în termometrele care par că au luat-o razna concordă cu spusele marelui dramaturg, pamfletar și jurnalist.

Ce poate fi, așadar, mai reconfortant pe o asemenea vreme (și după o victorie euforică, la scor de neprezentare, a naționalei la debutul meciurilor din grupa E la Campionatul European de fotbal) decât să te delectezi, la o bere rece sau un ceai cu gheață (după preferințe…) cu conținutul unei reviste umoristice de calitate.

Este exact ce ne propune publicația trimestrială de umor internațional Booklook, ajunsă la numărul 71. Sub conducerea lui Mihai Batog-Bujeniță (proaspăt ales cetățean de onoare al municipiului Iași) și beneficiind de un colectiv redacțional și colaboratori de marcă, Booklook se situează, la fiecare apariție, la aceleași standarde cu care și-a obișnuit cititorii, propunându-și să folosească umorul ca pe o armă redutabilă în fața tarelor și derapajelor sociale, politice ori de altă natură.

Despre încălzirea globală, dar și despre efectele nedorite asupra economiei și, implicit, a nivelului de trai vorbește dl. Bujeniță în ”sonetul încălzirii globale”: ”E clar, planeta iute se-ncălzeşte/Şi zilnic noi percepem grozăvia./Ne arde rău la buzunar chiria/Şi frige preţul la un kil de peşte”.

Rememorare a figurii legendarului poet și prozator Păstorel Teodoreanu

O binevenită rememorare a figurii legendarului poet și prozator Păstorel Teodoreanu ne propune Paul Suditu într-un amplu medalion dedicat acestuia.

Subliniind ”căci aceasta este menirea scriitorilor: să lupte cu răul din societate, îndreptând năravurile și moravurile oamenilor”, semnatarul articolului arată că întocmai acesta a fost și destinul publicistului din Dorohoi, care a fost în egală măsură satirist necruțător (și model pentru generațiile de umoriști viitoare), dar și pasionat de viață și de cele lumești (un veritabil ”bon viveur”, cum spun francezii).

Aducând în atenția cititorului întâmplări de epocă pline de savoare, autorul materialului ne poartă prin lumea boemă a secolului trecut, făcând, totodată, cunoscute amănunte nu de toți știute legate de pasiunea lui Păstorel Teodoreanu pentru gastronomie.

”Duelul marilor sonetiști”

Creații care transcend limita umoristicului propun cititorului Mircea Trifu și George Corbu, în ”Duelul marilor sonetiști”. Redăm un fragment edificator pentru nota gravă care răzbate din astfel de încercări (cineva spunea odată că, paradoxal, unii dintre marii umoriști au fost triști): ”Mărinimos mai e cu noi pământul,/Răbdându-ne misterul, nepătrunsul;/Cât timp putea-vom amâna răspunsul?/Cât timp putea-vom evita cuvântul?/E poate în hârtie neajunsul?/Ea ne e leagăn, sau ne e mormântul?/De ce ne ţinem oare jurământul/În faţa celui ce se cheamă – Ascunsul” (”Un apropo”, de George Corbu).

O foarte reușită epigramă cu iz electoral semnează Mihai Caba (păcat doar că nu au citit-o toți votanții, n.n.): Electorală: ”Când sunt alegeri, ştie orişicine,/Cum candidaţii, toţi promit doar bine,/Iar eu, de-atâta bine, nu-nţeleg/Pe care dintre ei să îl aleg”. De asemenea, ne înclinăm în fața unei alte epigrame a aceluiași autor, de data aceasta privind presa: De-ale presei actuale – ”Sunt multe care ne şochează,/Şi-n presa noastră-n special,/Căci câine nu mai e de pază,/Ci mult mai rea ca un şacal”.

Un pertinent eseu despre epigramă semnează Mihai Batog-Bujeniță

Un pertinent eseu despre epigramă semnează Mihai Batog-Bujeniță, insistând pe ideea că ”prea multe încorsetări stilistice sau procedurale o pot îndepărta de la menirea ei firească şi o pot transforma într-o producţie perfectă din toate punctele de vedere, însă lipsită de harul care a făcut-o să supravieţuiască milenii de-a rândul”. Într-adevăr, este precum în cazul rimei albe în poezie, aceasta poate foarte bine exista în creații de calitate, însă firește că nu orice improvizație a vreunui autor mai puțin hăruit se poate numi poem autentic.

Și încă o epigramă savuroasă cu temă electorală (subiectul e inepuizabil, din fericire – sau din păcate? n.n.) semnează Petru Ioan Gârda, sub titlul ”Imposibila (re)cumpărare”: ”Oricât în mine au băgat/ Licori, tării de zeci de lei,/Eu n-am ajuns aşa de beat/Ca să votez din nou cu ei”. Sau ”Experiență politică”: ”În câţiva ani a devenit/Un politician versat:/Din cinci partide a fugit,/Din alte cinci l-au alungat”.

În cuprinsul ediției mai puteți găsi multe epigrame, catrene, aforisme, caricaturi care cu siguranță vă vor descreți frunțile – și, poate, vă vor ajuta să vă puneți întrebări, mai dulci sau mai amare, despre lumea în care trăim.

Autor Mihai Gîndu

Citeşte şi: Cod galben şi cod portocaliu în cea mai mare parte a ţării

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS