Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova a reprezentat România la prestigiosul Festival Shakespeare de la Gdansk, Polonia.
Este un eveniment care a marcat debutul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. În cadrul festivalului, trupa craioveană a prezentat cu succes spectacolul “Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan. Este o producție rafinată care a primit aclamații atât din partea publicului, cât și a criticilor de specialitate.
Reprezentațiile au avut loc la finalul lunii iulie și au fost primite cu entuziasm de publicul polonez, fiind apreciate pentru interpretarea deosebită a actorilor și pentru regia inovatoare. Prezența la acest festival a fost posibilă datorită sprijinului Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii, cu participarea distinsă a președintelui ICR, Liviu Jicman, respectiv a secretarului de stat, Diana-Ștefana Baciuna, care au subliniat importanța colaborării culturale între România și Polonia.
Criticii au lăudat prestația actorilor
Critica de teatru poloneză a lăudat interpretarea profundă și inovatoare a piesei-fanion a lui Shakespeare, evidențiind în mod special performanțele actorilor Vlad Udrescu (în rol titular), Raluca Păun (Polonius) și Ramona Drăgulescu (Gertrude). Presa poloneză a elogiat montarea regizorului britanic: “Spectacolul lui Donnellan este cu adevărat remarcabil. Gândit cu precizie, realizat și jucat excelent.” (Tomasz Domagalla, blogul Festivalului Shakespeare, Gdansk), în vreme ce un alt cronicar a concluzionat scurt: “o capodoperă a teatralității!”.
De asemenea în perioada 26-29 iulie, Gdańsk Forum a găzduit o instalație artistică specială, pusă la dispoziție de Naționalul craiovean, oferind vizitatorilor o călătorie virtuală în lumea ultimei capodopere a lui William Shakespeare, “Furtuna”.
Instalația Shakespeare Dimensions, o bogăție de senzații vizuale și sonore
Instalația Shakespeare Dimensions a surprins publicul cu o bogăție de senzații vizuale și sonore, inspirate de celebra piesă a lui Shakespeare. Vizitatorii s-au cufundat într-o lume unde granițele dintre magie, natură și tehnologie s-au estompat, oferind o perspectivă neobișnuită asupra operei faimosului autor englez.
Evenimentul a fost un succes răsunător, atrăgând câteva sute de oameni care au venit să descopere magia teatrului într-o formă modernă și captivantă.
Revenirea Naționalului craiovean la prestigiosul festival de la Gdansk (ultima prezență data din anul 2012, cu un spectacol de Silviu Purcărete) a consolidat relațiile culturale dintre cele două națiuni și a pus în valoare talentul și creativitatea artiștilor români pe scena internațională, contribuind la promovarea culturii românești la nivel mondial.
Citește și: (VIDEO) Dolj: Cercetat după ce a condus băut și fără permis