12.9 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFestivalul de la Veneţia: Primul film în limba engleză al regizorului Pedro Almodovar câștigă Leul de Aur

Festivalul de la Veneţia: Primul film în limba engleză al regizorului Pedro Almodovar câștigă Leul de Aur

Primul film în limba engleză al regizorului spaniol Pedro Almodovar, „The Room Next Door”, care abordează temele grele ale eutanasiei şi schimbărilor climatice, a câştigat sâmbătă prestigiosul premiu Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneţia, transmite News.ro.

Cu Tilda Swinton şi Julianne Moore în rolurile principale, filmul a fost aplaudat în picioare timp de 18 minute la premiera sa de la Veneţia de la începutul săptămânii – una dintre cele mai lungi din istoria recentă.

Premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”. Iar premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore şi jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supravieţuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody. Australianca Nicole Kidman şi francezul Vincent Lindon au fost desemnaţi cei mai buni actori, relatează Reuters.

Festivalul de film de la Veneţia marchează începutul sezonului de decernare a premiilor în cinematografie

Festivalul de film de la Veneţia marchează începutul sezonului de decernare a premiilor în cinematografie şi prezintă în mod regulat mari favoriţi la Oscaruri, opt din ultimele 12 premii pentru cel mai bun regizor de la Oscaruri revenind unor filme care au debutat la Veneţia.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit lui Murilo Hauser şi Heitor Lorega pentru „I’m Still Here”, un film despre dictatura militară din Brazilia, în timp ce premiul special al juriului a fost acordat dramei despre avort „April”, a regizoarei georgiene Dea Kulumbegashvili.

Printre filmele care au plecat fără districţii de pe insula Lido din Veneţia s-au numărat „Joker: Folie à Deux”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, continuarea originalului său „The Joker”, care luase aici premiul cel mare în 2019. De asemenea, „Queer” al lui Luca Guadagnino, cu Daniel Craig în rolul unui homosexual dependent de droguri, şi filmul biografic despre Maria Callas al lui Pablo Larrain, cu Angelina Jolie în rolul celebrei soprane, au primit, de asemenea, doar aplauze din partea criticilor, dar niciun premiu. Juriul de la Veneţia a fost condus în acest an de actriţa franceză Isabelle Huppert.

Citește şi: Filmul „Anul nou care n-a fost”, recompensat cu două premii ale criticilor la Festivalul de la Veneţia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS