17.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaFestivalul CONNECT aduce în Craiova dans contemporan din România și din lume

Festivalul CONNECT aduce în Craiova dans contemporan din România și din lume

Craiova devine din nou gazda dansului contemporan, cu patru spectacole de excepție în cadrul Festivalului de Dans Contemporan CONNECT. Ediția a III-a se va desfășura în perioada 18-22 septembrie. Festivalul aduce pe scenă două producții internaționale și două românești, cu tematici provocatoare care explorează identitatea, corpul și societatea prin intermediul mișcării.

MANual

MANual (România // Sergiu Diță // 75 min)
Data și locația: Miercuri, 18 septembrie, ora 19.00, Universitatea din Craiova (Departamentul Arte și Media, Sala Studio – str. Transilvaniei, nr. 1, Corp Agronomie).
Intrare: Liberă, cu rezervare prealabilă aici.
Recomandat pentru publicul peste 16 ani.

Spectacolul MANual este o reflecție asupra masculinității, construită printr-un amestec provocator de tehnici performative, colaje de citate și clișee socio-culturale. Cinci dansatori își schimbă hainele și identitățile, devin unelte într-un spațiu ambiguu între ritual și senzual.
Reprezentarea este plasată între vestiar și darkroom, într-o interpretare ironică a conceptului de manual – atât ca set de instrucțiuni, cât și ca aluzie la constrângerile impuse de societate.

DANSE MACABRE!

DANSE MACABRE! (Italia // Jacopo Jenna // 60 min)
Data și locația: Joi, 19 septembrie, ora 19.00, Teatrul Național „Marin Sorescu” (Sala Amza Pellea).

    Danse Macabre! este o invitație poetică spre necunoscut, o reflecție asupra legăturii dintre viață și moarte printr-o construcție scenică ce îmbină dansul, filmul și lumina. Un spectacol care ne propune o călătorie senzorială în lumea imaginară, care transformă mișcarea în forme și energii, captând spectatorii într-o experiență de percepție multiplă – aceea în care dansul este atât viu, cât și spectral.

    UNSTABLE COMRADES

    UNSTABLE COMRADES (Serbia & România // Igor Koruga // 60 min)
    Data și locația: Vineri, 20 septembrie, ora 19.00, Teatrul Național „Marin Sorescu” (Sala Amza Pellea).

      Recomandat pentru publicul peste 18 ani.
      UNSTABLE COMRADES oferă o critică profundă a normelor sociale și a mecanismelor de oprimare care afectează imaginea de sine, sexualitatea și corpul uman. Performance-ul analizează dinamica puterii și a controlului în societățile capitaliste și socialiste, explorând o varietate de mișcări artistice care s-au opus hegemoniei și dogmatismului. Un spectacol despre complexitatea identității, în care corpul devine un teren de luptă între influențele politice, culturale și personale.

      HUMANS | BODIES | IMAGES

      HUMANS | BODIES | IMAGES (România // Ioana Marchidan // 60 min)
      Data și locația: Sâmbătă, 21 septembrie, ora 19.00, Universitatea din Craiova (Departamentul Arte și Media, Sala Studio – str. Transilvaniei, nr. 1, Corp Agronomie).
      Intrare: Liberă, cu rezervare prealabilă.

      Humans | Bodies | Images abordează tema body shaming-ului prin dans contemporan, bazat pe experiențele personale ale coregrafei Ioana Marchidan și ale altor colaboratori. Spectacolul
      explorează impactul negativ pe care îl are această formă de abuz asupra corpului și psihicului, în special în perioada formativă a copilăriei și adolescenței. Cu un stil colaborativ, spectacolul invită la introspecție, dezvăluind și părțile mai puțin cosmetizate ale dansului: costurile psihologice și estetice pe care o performanța în dans și în viața de zi cu zi o poate avea.

        Citește și: Vâlcea: Incendiu la o gospodărie, în localitatea Lungești

        ȘTIRI VIDEO GdS

        ȘTIRI GdS