16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziția „Intramuros/Extramuros - Craiova pe memorie externă” la Muzeul de Artă Craiova

Expoziția „Intramuros/Extramuros – Craiova pe memorie externă” la Muzeul de Artă Craiova

Vernisajul expoziției „Intramuros/Extramuros – Craiova pe memorie externă” va avea loc sâmbătă, ora 14.00, la Muzeul de Artă Craiova. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dolj.
Expoziția cuprinde fotografii, schițe și lucrări de grafică, din patrimoniul celor două instituții.

Oferă ipostaze elocvente, majoritatea neconservate până în zilele noastre, ale orașului, din diverse epoci, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt, de asemenea, surprinse câteva interioare ale unor case particulare sau instituții de cultură care au reprezentat puncte de atracție pentru comunitate sau obiectul curiozității craiovenilor, la începutul secolului XX.

Case existente, case dispărute

Multe din casele/străzile/locurile/spațiile interioare care pot fi văzute aici nu mai există în prezent, altele au supraviețuit purtând dureros urmele timpului, de aceea, pentru mulți dintre noi, Craiova reflectată în imaginile expoziției nu aparține nici măcar memoriei (afective), ci ar putea părea un loc la fel de străin, ca un oraș pe care nu l-am vizitat niciodată.

Deși datează de mult ca așezare, Craiova nu e un oraș vechi. S-a încăpățânat să reziste și să crească conservând un model de locuire tipic rural – cu gospodării, grădini generoase și acareturi – până aproape de jumătatea secolului XX. Cel mai potrivit termen pentru a defini morfologia orașului a fost și a rămas acela de eclectism. Amestecul stilurilor a rămas vizibil, atât în privința arhitecturii unei construcții, cât și din perspectiva imaginii de ansamblu a urbei.

Noul și vechiul au coexistat aproape dintotdeauna și continuă să o facă, în unele instanțe armonios, în altele, printr-o alăturare ce violentează privirea.
Expoziția va trezi nostalgii sau mirări, va isca întrebări, reiterând vizual ideea că metamorfozele mediului în care trăim reflectă prefacerile prin care trecem noi înșine și diferențele insurmontabile care apar odată cu trecerea timpului și schimbarea generațiilor.

Citește și: (VIDEO) Razie în cartierul Popoveni din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS