6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziția artistului Viorel Penișoară-Stegaru, la Muzeul de Artă Craiova

Expoziția artistului Viorel Penișoară-Stegaru, la Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova prezintă miercuri, ora 17:00, vernisajul expoziției artistului Viorel Penișoară-Stegaru, decan de vârstă și unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți artiști craioveni.

Având un titlu sugestiv, STEGARU 90, expoziția are un caracter omagial, prilejuit de împlinirea vârstei de 90 de ani, cât și unul retrospectiv, celebrând cei 65 de ani de carieră artistică. Acest proiect vine în completarea unuia similar, organizat în urmă cu 15 ani, la împlinirea vârstei de 75 de ani ai artistului, când a fost prezentată cea mai vizibilă și cunoscută parte din creația sa recentă, respectiv pictura în ulei și pastelul.

Cu actualul proiect, echipa curatorială coordonată de Lucian Rogneanu a dorit să scoată în evidență o altă dimensiune artistică. Selecția de piese cuprinde lucrări nonfigurative realizate în anii ’60, alături de o serie care devine preponderentă în expoziție, și care l-a marcat pe artist în perioada de după 1990. Vom descoperi un discurs politic acid la adresa societății comuniste, ca o formă benefică de eliberare de toate frustrările unei lungi perioade din viața sa, când a fost supus unor persecuții din cauza originii sale „nesănătoase” (fiind copil de preot), iar, ca artist, resimțea acut lipsa libertății de creație.

În pofida tuturor acestor cenzuri, talentul său a reușit să fie remarcat și recunoscut, atât ca scenograf la Teatrul Național din Craiova cât și ca artist vizual, iar premiul UNITER obținut în anul 2005, a fost o recunoaștere tardivă a notorietății de care se bucura deja de mult timp, în cadrul breslei teatrale.

Expoziția poate fi vizitată până pe 8 noiembrie

Pentru a documenta această latură profesională, pe lângă lucrările reprezentative de pictură, grafică, colaj sau obiect, un spațiu central îl ocupă schițele de scenografie, expuse acum în premieră. Această dimensiune importantă a artei sale, care l-a impus la nivel național și internațional, nu a fost niciodată relevată într-un discurs expozițional și, cu atât mai puțin, muzeal. În acest sens, actuala expoziție a căutat să recupereze acea mică parte care s-a păstrat din cele peste 220 de spectacole realizate de Viorel Penișoară-Stegaru pe scena Teatrului Național din Craiova. Câteva dintre aceste fragmente, schițe pentru decor sau costum sunt readuse acum în actualitate, dar nu ca parte a unui fenomen efemer cum este spectacolul, ci ca lucrări de artă care pot să își contureze existența și în afara scopului inițial pentru care au fost create.

Actualul concept expozițional propune, prin această încercare de cuprindere integrală a activității sale artistice atât de diverse, o „citire” într-un registru complet a personalității lui Viorel Penișoară-Stegaru. Artistul a fost şi a rămas un adept al inovaţiei, un spirit viu, bine ancorat în tot ceea ce a însemnat arta contemporană şi tendinţele ei, un explorator al tehnicilor de exprimare plastică şi un promotor al valorilor estetice contemporane.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2024, în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, Calea Unirii, nr. 15. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, accesul în muzeu este gratuit.

Viorel Penişoară-Stegaru, recompensat cu numeroase premii şi distincţii

Viorel Penişoară-Stegaru s-a născut la 5 iulie 1934 și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoția 1960, cu specializarea pictură de teatru. În acelaşi an avea să devină pictor scenograf la Teatrul Naţional Craiova, unde a realizat decoruri şi costume pentru peste 220 piese de teatru. Cariera sa a cuprins de asemenea colaborări cu alte teatre din ţară, respectiv Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov, Târgu Mureş, Reşiţa sau Târgu Jiu. În completarea acestei activități dedicate artei dramatice, Viorel Penişoară-Stegaru a participat la numeroase expoziţii colective judeţene, regionale, naţionale sau expoziții personale, unde a s-a remarcat cu lucrările sale de pictură şi grafică.

Pentru întreaga sa activitate, artistul a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim: titlul de Societar al Teatrului Naţional Craiova, conferit de Ministerul Culturii, în anul 2003 şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în anul 2005.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS