13.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaCâștigătoarea Nobelului pentru Literatură nu vrea să sărbătorească obținerea premiului când lumea este devastată de războaie

Câștigătoarea Nobelului pentru Literatură nu vrea să sărbătorească obținerea premiului când lumea este devastată de războaie

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2024, scriitoarea sud-coreeană Han Kang, a refuzat să țină o conferință de presă și să sărbătorească din cauza războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, informează TVR.

Han Kang, prima coreeancă ce a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, a refuzat să țină o conferință de presă şi să sărbătorească, invocând tragediile din războaiele din Ucraina și conflictul israeliano-palestinian.

Tatăl ei, renumitul romancier Han Seung-won, în vârstă de 85 de ani, i-a transmis mesajul în timpul unei conferințe de presă la Școala Literară Han Seung-won din Jangheung, provincia Jeolla de Sud.

„(Han Kang) mi-a spus: „În condițiile în care războiul se intensifică și oamenii sunt transportați morți în fiecare zi, cum putem avea o sărbătoare sau o conferință de presă? Ea a spus că nu va ține o conferință de presă”, a spus el.

O scriitoare cu conștiință globală

După ce Premiul Nobel pentru literatură a fost anunțat joi seară, Han Seung-won a vorbit cu fiica sa și a sfătuit-o să aleagă o editură pentru a organiza o conferință de presă.

Inițial, ea a fost de acord, spunând că va „încerca”, dar apoi s-a răzgândit.

„Perspectiva ei s-a schimbat de la a fi un scriitor care trăiește în Coreea la o conștiință globală (a scriitorului). Eu, însă, nu am putut scăpa de sentimentul de a fi tatăl unei laureate care trăiește în Coreea, așa că am ajuns să organizez această conferință de presă”, a spus el.

Han Kang nu a făcut nici o declarație publică

De asemenea, Han Kang l-a descurajat pe tatăl ei să organizeze un banchet la școala literară.

„Plănuiam să organizez aici o petrecere pentru localnici, dar fiica mea mi-a spus să nu o fac. Mi-a spus: „Te rog, nu sărbători în timp ce ești martor la aceste evenimente tragice (referindu-se la cele două războaie). Academia Suedeză nu mi-a acordat acest premiu pentru ca noi să ne bucurăm, ci pentru a rămâne mai lucidă”. După ce am auzit asta, am fost profund tulburat”, a mai spus tatăl scriitoarei.

După ce a primit vestea premiului în cadrul unei convorbiri telefonice cu comitetul Nobel, joi, Han Kang s-a declarat „foarte surprinsă și onorată”, dar nu a făcut alte declarații.

Mai multe edituri, inclusiv Changbi Publishers, care i-a publicat romanele remarcabile „Human Acts” (2014) și „The Vegetarian” (2007), și Munhakdongne Publishing, care i-a publicat culegerea de poezii și romanul „The Wind Is Blowing” (2010), i-au sugerat să organizeze o conferință de presă, dar până vineri după-amiază, ea nu răspunsese.

Citeşte şi: Rămășițele unui alpinist dispărut acum 100 de ani pe Everest, găsite de o echipă care filma un documentar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS