6.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaManifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic

Manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic

Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova organizează, joi, conferința Ferestre spre cer: telescoapele terestre și observatoare spațiale.

Vor fi o serie de videoproiecții susținute de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova.
Este o lecție interactivă de astronomie vizând cunoașterea și explorarea spațiului cosmic,  evidenţierea rolului sateliţilor şi al tehnologiei spaţiale în monitorizarea schimbărilor de mediu şi în formularea strategiilor de atenuare a impactului variabilității climatice (https://www.worldspaceweek.org.).
De la telescopul lui Galileo Galilei cu care acesta descoperă cei mai mari sateliți ai lui Jupiter și până la telescopul spațial James Webb plasat pe orbită la 1,5 milioane kilometri de Terra în căutarea semnalelor de la primele stele și galaxii care s-au format în Univers, este prezentată evoluția acestor instrumente, aplicațiile în care sunt utilizate și rezultatele obținute de-a lungul timpului.

Modul în care percepem obiectele cosmice depinde de radiația emisă de către acestea iar generațiile de telescoape au fost dezvoltate pentru a percepe întreg spectrul radiației electromagnetice de la undele radio, receptate de radiotelescoape, la telescoapele optice din spectrul vizibil și până la telescoapele spațiale care analizează semnale îndepărtate din domeniul infraroșu până la razele gamma.

O utilizare importantă ale observatoarelor spațiale este supravegherea meteorologică curentă și monitorizarea schimbărilor climatice, motiv pentru care au fost dezvoltate o serie de observatoare spațiale dedicate acestui scop.

Cine participă

La manifestare vor participa:

  • studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, îndrumați de lector univ. dr. Emil Marinescu,
  • elevii Liceului Charles Laugier îndrumați de prof. dr. de geografie Mirela Enculescu,
  • prof. de chimie și director Luminița Georgescu,
  • prof. de limba româna și director adjunct Alina Marcu,
  • prof. de biologie și inspector școlar pentru biologie Diana Ciorbagiu Naon,
  • prof. de engleză Alina Brânzan,
  • prof. de limba română Emilia Marin,
  • prof. de biologie Claudia Șerban,
  • Colegiul Național Pedagogic Ștefan Velovan îndrumați de prof. de geografie Cialîcu Gilda,
    echipa de voluntari internaționali ESC (Loic Troufleau, Alyaa Elsayed, Jeanne Monnerie, Luise Wetzel, Carmen Maria Perez Galant, Marie Anna Jaramani) îndrumați de ing. mediu Răzvan Mihăilescu – coordonator al Corpului European de Solidaritate (ESC) și președintele Asociației Go Romania.

Acţiunea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu va avea loc joi, 17 octombrie, ora 11.00 în sala de conferințe a Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.
Celebrată în fiecare an la începutul lunii octombrie, anul acesta WorldSpaceWeek a ales ca temă Spaţiu şi schimbări climatice, având ca obiectiv:

  • educarea,
  • conectarea și concentrarea comunității globale asupra alianţei puternice dintre tehnologia spațială şi ştiinţa climei, care stă la baza înţelegerii şi gestionării climei Pământului.

De asemenea, mediul orbital al Pământului este o resursă limitată care are nevoie să fie protejată. Prin asigurarea gestionării pe termen lung a activităților și observațiilor spațiale, este garantată contribuția la îmbunătățirea socio-economică, precum și viața întregii omeniri de pe Pământ.

Citește și: Guvernul se alătură campaniei care marchează Ziua Părinților de Îngeri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS