5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCultura(VIDEO) Craiova: Omagiu academicianului Dan Berindei, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

(VIDEO) Craiova: Omagiu academicianului Dan Berindei, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

-

Muzeul Cărții și Exilului Românesc îi aduce un omagiu academicianului Dan Berindei, născut la data de 3 noiembrie 1923, în București.

Dan Berindei a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din București între anii 1941-1945. În anul 1946 a ocupat funcția de cercetător și secretar științific la Institutului de Studii și Cercetări Balcanice. Între anii 1948 și 1952 a lucrat ca asistent la Institutul de Istorie și Filosofie al Academiei Române. Începând cu anul 1955 a ocupat succesiv funcțiile de:

  • cercetător,
  • cercetător principal,
  • secretar științific,
  • vicepreședinte al consiliului științific, în cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” din București

În anul 1969 și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Orașul București, reședință și capitală a Țării Românești (1459-1862)”.
Istoricul Dan Berindei a devenit membru corespondent al Academiei Române la 9 martie 1991 și membru titular al Academiei Române la 10 noiembrie 1992. A ocupat, de asemenea, funcțiile de vicepreședinte (2006-2014), președinte (1999-2005) și președinte de onoare (2005) al Academiei Române.
În anul 2013, academicianul Dan Berindei a lua decizia de a dona întregul său fond de carte Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Ce cuprinde fondul de carte

Fondul de carte cuprinde, de asemenea, studii și documente referitoare la personalități istorice importante, studii generale de istorie și documente ce au în vedere diferite regiuni ale țării precum:

  • Carte de la Valachie et de la Moldavie comprenant aussi la Bessarabie, la Transilvanie et la Bukovine: harta, F Fried, Artaria & Comp. Editeurs, Vienne, 1859;
  • Osservazioni storiche naturali, e politiche intorno la Valachia, e Moldavia, Presso Gaetano Raimondi Con Licenza de`Superiori, Napoli, 1788;
  • Culegere de tractate de pace : încheiate între Înnaltele Curţi, Otomană şi Rusească, cum şi de alte osebite acte, atingătoare de Prinţipatele Valahiei şi Moldaviei, Traduse în limba românească de M. Chifalov, Tipărit în Tipografia lui Iosef Copainig, Bucureşti, 1850.

În fondul de carte donat de istoricul Dan Berindei se găsește și:

  • colecția „Correspondance de Napoléon I-er” (32 de tomuri), publicate la editura Plon, Henri & Dumaine, Paris, între anii 1858-1870,
  • diverse manuscrise,
  • lucrări de arhivistică, ziaristică, estetică, psihologie, religie, sociologie, politică, diplomație, drept, educație, arhitectură, medicină, relații internaționale etc.,
  • materialele cu caracter biografic și publicații periodice inedite.

Din secțiunea de periodice amintim seria veche a Analelor Academiei Române, ce cuprinde dezbateri parlamentare, discursuri de recepție, memoriile secțiunii istorice și memoriile secțiunii literare.

Citește și: (VIDEO) Accident mortal la intrarea în Giubega

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Pedepse mai uşoare pentru craiovenii care au vândut droguri...

Curtea de Apel Craiova a condamnat la trei ani şi două luni de închisoare un tânăr deferit justiţieii pentru trafic de droguri. Al doilea inculpat din dosar a primit o pedeapsă de trei ani de închusoare cu suspendare. Iniţial, la Tribunalul Dolj, inculpaţii au fost condamnaţi la şase ani şi două luni, respectiv trei ani de închisoare cu executare. Procurorii DIICOT au susţinut că cei doi inculpaţi au vândut droguri de risc consumatorilor din Dolj, unii dintre ei fiind minori.

ȘTIRI GdS