Muzeul Cărții Exilul Românesc Craiova organizează miercuri, ora 15.00, evenimentul cultural „Exilul Românesc. Dialoguri și Perspective”.
Prima secțiune este dedicată scriitorului Ilie Constantin. Se va desfășura în holul expozițional, în prezența soției scriitorului, Mihaela Constantin și a invitatului Ionuț Botoroagă.
În cadrul acestei prime secțiuni, intitulată „În dialog cu Mihaela Constantin: Ilie Constantin, un scriitor atipic exilat, reflecții despre opera”, soția scriitorului, Mihaela Constantin va purta un dialog cu Cristina Gelep, asistent de cercetare științifică la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, despre importanța operei poetului Ilie Constantin în contextul generației ’60, dar și despre multiplele fațete ale scriiturii avute în vedere.
Scriitor proteic, Ilie Constantin și-a început exilul parizian în anul 1973, iar dezrădăcinarea, înstrăinarea, alteritatea, solitudinea sunt teme și motive importante ale operei sale, care reliefează un parcurs complet ce include poezie, proză, critică literară. La finalul primei părți, invitații vor asista la un recital de poezie în interpretarea actorului Ionuț Botoroagă.
„Muzică și Fenomenologie muzicală. În dialog cu Octav Calleya.”
Cea de-a doua secțiune, conferința cu tema „Muzică și Fenomenologie muzicală. În dialog cu Octav Calleya.”, se desfășoară de la ora 16.30 în sala multimedia. Evenimentul este moderat de către Mihaela Călinescu, asistent de cercetare în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Conferința este susținută de către celebrul dirijor Octav Calleya și se adresează deopotrivă specialiștilor și publicului larg.
Octav Calleya, dirijor, profesor, scriitor, s-a perfecționat în arta dirijoratului cu Sergiu Celibidache și Franco Ferrara. Profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, dirijor în numeroaselor orchestre din țară și străinătate, fondator al Asociației Conducting Act, Octav Calleya a îngrijit volumul „Muzica și culorile, gramatică și matematică” al lui Dumitru Milcoveanu.
Dimensiunea artistică a personalității sale, contribuțiile deosebit de valoroase aduse interpretărilor unor capodopere, claritatea discursului muzical, dezmărginirea eului prin sacralitate, atitudinea echilibrată sunt menite a inspira și deschid lumea posibilului pentru tinerii muzicieni, ce doresc să pășească dincolo de limitele concretului.
Evenimentul va include vizionarea unor momente muzicale, alese cu grijă de către maestrul Octav Calleya. Prin acest intermezzo, interpretarea sa dirijorală este mai mult decât un reper, joacă rol central, așa încât, în performarea sa se simt propriul energetism și dinamism sufletesc, ce-l transpun exclusiv într-un spectacol muzical complex.
Citește și: Mehedinți: Un șofer a încercat să mituiască un polițist