4.2 C
Craiova
sâmbătă, 15 februarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziții brâncușiene la Roma și Viena

Expoziții brâncușiene la Roma și Viena

O serie de publicații italiene de artă au anunțat expoziția „Brancusi: scolpire il volo” – „Brâncuși: sculptând zborul”, în perioada 13 februarie – 11 mai, în spațiul Uccelliere Farnesiane din Parcul Arheologic al Colosseumului de la Roma.

Tema expoziției sunt păsările ca mesageri ai sacrului și embleme ale legăturii dintre pământ și cer, dar și ca domeniu de cercetare, în încercarea de a face vizibil prin marmură, piatră și lemn visul imposibil al infinitului pe care fiecare ființă umană îl nutrește.

„Expoziția ne arată cum artistul a transformat formele organice, inspirate din arta populară românească, în simboluri nemuritoare ale purității și spiritului uman”, a spus ambasadoarea României la Roma, Gabriela Dancău.

Organizată de Parcul Arheologic al Colosseumului

Organizată de Parcul Arheologic al Colosseumului împreună cu Centrul Național „Georges Pompidou” din Paris (unde Brâncuși a mai avut o expoziție anul trecut), expoziției bestiarului păsărilor explorează o temă recurentă în opera lui Brâncuși, zborul.
Secțiunea  dedicată sculpturii cuprinde lucări precum „Le Coq”, 1935, „L’Oiselet”, 1928, și „Leda” (1920/1926), în care este evidențiat gestul revoluționar al lui Brâncuși, care prin simplificarea formelor și sculptarea directă a materialului a dorit să ajungă la însăși esența animalului, fidel aforismului în care artistul afirma: „Nu pasărea este ceea ce vreau să reprezint, ci darul, zborul, elanul”, spune Brâncuși.

A doua secțiune a expozișiei se focusează pe fotografie și film, limbaje la care artistul a apelat în anii 1920 și 1930 pentru a spori calitățile plastice ale sculpturilor sale, precum și pentru a le documenta.

Coloana Infinitului, în foto-expoziție la Viena

Institutul Cultural Român de la Viena a vernisat pe 13 februarie expoziția fotografică „Coloana Infinitului – Constantin Brâncuși” care prezint[ o colecție de fotografii istorice din perioada construcției monumentului de la Târgu Jiu. Organizată cu prilejul celebrării Zilei Naționale Constantin Brâncuși – 19 februarie, expoziția pune în valoare documentele fotografice excepționale realizate de inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan, coordonatorul tehnic al proiectului, precum și de membrii echipei de construcție. Materialele fotografice provin din Arhiva Gorjan.

În cadrul vernisajului a fost invitat managerul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Adrian Bândea, pentru a susține o prelegere asupra semnificației și importanței istorice a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, care a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2024, recunoscut pentru valoarea sa artistică și simbolică excepțională.

Până pe 28 februarie, vizitatorii vor avea posibilitatea de a consulta lucrarea bilingvă „Istoricul ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu din documente de arhivă (perioada 1937-1989)”, elaborată de Dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andriţoiu din cadrul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu
Expoziția poate fi vizitată la ICR în perioada 13-28 februarie, în zilele lucrătoare, între orele 10.00-17.00.

Citește și: (VIDEO) Aproximativ 6.000.000 de țigarete confiscate. Un craiovean, reținut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS