Este charismatic, plin de umor și un bucătar excelent. Te încântă atunci când îţi vorbeşte în româneşte cu un accent uşor englezesc, asta pentru că, timp de 12 ani, a trăit în Londra. Ciprian Nicolescu, executive chef-ul Restaurantului Ellipse, din cadrul Hotelului Ramada Plaza Craiova, nu face niciodată rabat de la calitate. Meniul restaurantului pentru care a revenit în țară poartă amprenta bucătarului chef și conţine reţete din bucătăria tradițională românească, reinterpretate într-o manieră modernă, particulară. Executive chef-ul este vioara întâi a restaurantului, iar alături de un staff numeros face ca filosofia, modul de lucru și cel de organizare ale bucătăriei să devină o adevărată operă de artă.
Gazeta de Sud: După 12 ani petrecuți în Londra, ați revenit pe meleaguri românești. Ce v-a determinat să faceți această alegere?
Ciprian Nicolescu: Proiectul Ramada a fost cel care m-a determinat să continuu cariera în România. Este un proiect serios, pe care îl căutam, și unde pot pune în aplicare toate cunoștințele în materie de gastronomie. Restaurantul are toate dotările și echipamentele necesare în bucătărie. Sunt bucuros că am fost ales executive chef al Restaurantului Ellipse. Ceea ce facem în momentul de față cu restaurantul se poate numi pionierat. Încercăm, într-un mod elegant, să educăm gastronomic clientela noastră. Principalul obiectiv este de a reinterpreta bucătăria românească, într-o manieră modernă, în ceea ce privește gustul și prezentarea din farfurie.
GdS: Cui se adresează Restaurantul Ellipse?
C.N.: Ne dorim ca Restaurantul Ellipse să devină destinația tututor craiovenilor pentru prânz și cină. Restaurantul hotelului Ramada Plaza Craiova nu este dedicat numai clienților hotelului și nu se adresează doar segmentului business. Spre exemplu, la prânz oferă un business-lunch, cu prețul de 35 de lei pentru o persoană. Prin urmare, oricine poate să mănânce la prânz trei feluri de mâncare, foarte bine gătite. În total, restaurantul are o capacitate de 140 de locuri. Este așadar un City Restaurant, unde se poate întâlni de la street food, până la mâncare pretențioasă, dar și produse oltenești preparate în mod diferit și creativ, care să le dea posibilitatea craiovenilor să experimenteze gusturi noi.
GdS: Care este oferta promoțională adresată clienților?
C.N.: Începând de luni, 21 martie, și până la sfârșitul lunii aprilie, Restaurantul Ellipse pune în aplicare o mulțime de proiecte ambițioase. În primul rând este vorba de un discount de 10% din prețul meniului consumat, oferit clientului, fie că este vorba de prânz sau cină servite a la carte. De această ofertă beneficiază toți cei care trec pragul restaurantului, începând cu 21 martie. În curând vor începe și seri cu muzică live, cu mai multe stiluri, jazz – joia, dar și muzică de dans – vinerea, iar odată cu sosirea primăverii se va inaugura și terasa, care va fi pe tot perimetrul restaurantului.
GdS: Ce fel de preparate conține meniul restaurantului?
C.N.: Restaurantul vrea să-i determine pe craioveni să-și amintească de copilărie și de mâncarea bine gătită și savuroasă. În plus, își propune să lase oaspeții străini să experimenteze o bucătărie românească de foarte bună calitate, cu preparate geniale. Iar prețurile sunt decente, tocmai pentru că ne dorim ca oamenii să mănânce săptămânal preparatele, nu o dată pe lună.
GdS: Se vorbeşte tot mai mult despre nevoia de a mânca sănătos. Ce produse folosiți în bucărăria restaurantului?
C.N.: Avem produse de import, dar și produse românești, de la furnizori locali. Îmi doresc foarte mult să mă îndrept către cele de la producătorii locali. Principala mea preocupare este să identific producători, de verdețuri, de legume, de fructe, din Oltenia, pe care să le folosesc în prepararea meniurilor. Vreau să încurajez fermierii și agriculorii locali. Voi merge direct la producători, la fermieri și la agricultori. Voi testa și gusta produsele, astfel încât să mă asigur că sunt naturale, organice și de bună calitate. Toate acestea, pentru că Restaurantul Ellipse, prin produsele pe care le oferă, nu compromite calitatea. Așadar, ne dorim să intrăm în contact cu producătorii locali, care ne pot oferi produse cât mai puțin tratate chimic.
GdS: De ce ideea de a reinterpreta bucătăria românească?
C.N: Pentru că sunt român. În plus, am lucrat pe lângă mulți maeștri bucătari străini, care reinterpretau meniuri foarte vechi, de 100 sau 200 de ani, fapt ce a dus la dezvoltarea meniurilor, până la stadiul de perfecțiune. Mi-am dat seama că acest lucru îi lipsește bucătăriei românești, îi lipsește noutatea. Toate rețetele mâncărurilor sunt la fel ca în urmă cu multe decenii, ceea ce înseamnă că este nevoie de o schimbare, astfel încât oamenii să mai aprecieze și produsele românești. Trebuie să se schimbe percepția românească. Nu este ușoară o astfel de schimbare, pentru că produsele fast-food sunt la mare căutare, însă dacă aduci rețete spectaculoase poți să revoluționezi domeniul gastronomic.
GdS: Ce înseamnă faptul că vă doriți să reinterpretați bucătăria românească?
C.N.: Vrem să dăm altă formă rețetelor românești. Îmi propun, spre exemplu, să folosesc rețete din anii 1920 și astfel să aduc preparate noi, pe bază de obrăjori de porc, de vițel sau coadă de vițel, pe care aproape nimeni nu le mai folosește, dar din care se pot face mâncăruri extraordinare. Vreau să ofer mai mult decât o ciorbă de perișoare sau de burtă, pe care oricine o face cu ușurință.
GdS: Restaurantul Ellipse vine cu schimbări și în privința pachetelor de nunți, care sunt acestea?
C.N.: Punem accent pe detalii, așa că am încercat să schimbăm pachetele de nunți, introducând preparate internaționale. Când se trece de la preparatul de pește, la cel din carne de porc, de exemplu, oferim oaspeților noștri un sorbet cu rol de „palate cleanser“ care pregătește papilele gustative pentru următorul fel de mâncare. Vrem să revoluționăm orice meniu, fie că este vorba de conferințe, de petreceri private, de botezuri sau nunți.