8.7 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColocviile „Scrisul Românesc“ au ajuns la ediţia a XI-a

Colocviile „Scrisul Românesc“ au ajuns la ediţia a XI-a

Prof.univ.dr. Florea Firan (centru), mentorul Colocviilor „Scrisul Românesc“ (Foto: Arhiva personală Florea Firan)
Prof.univ.dr. Florea Firan (centru), mentorul Colocviilor „Scrisul Românesc“ (Foto: Arhiva personală Florea Firan)

Muzeul de Artă din Craiova va găzdui joi şi vineri manifestări dedicate centenarului mişcării Dada, cu participarea unor personalităţi marcante ale vieţii culturale din ţară şi cu participarea unor scriitori români din New York, printre care şi Andrei Codrescu, cel mai important scriitor român din SUA.

Mentorul Colocviilor „Scrisul Românesc“, prof.univ.dr. Florea Firan, director la Scrisul Românesc Fundaţia–Editura, a răspuns punctual câtorva întrebări adresate de GdS, prefaţând astfel manifestările care debutează joi în Craiova.

Ion Jianu: Stimate domnule profesor, tradiţionalele Colocvii „Scrisul Românesc“ au ajuns, iată, la ediţia a XI-a, şi sunt dedicate anul acesta unui eveniment sărbătorit în întreaga Europă, centenarul naşterii mişcării Dada. Ce temă aţi ales?
Florea Firan: Cum ştiţi, Scrisul Românesc îşi concentrează activităţile ştiinţifice şi literare la fiecare sfârşit de an sub genericul Colocviile „Scrisul Românesc“, un fel de bilanţ în faţa cititorilor, în primul rând. Cele din acest an debutează cu o sesiune ştiinţifică de mare actualitate: „Centenarul mişcării DADA“, care figurează şi în calendarul UNESCO pe 2016. Noi am lărgit cadrul, tema pe care o vom dezbate joi, 29 septembrie, la Muzeul de Artă, în prima zi a manifestărilor, este „Avangarda şi Avangardismul“, curente inovatoare şi mereu actuale care definesc, perpetuu, creativitatea. Avem o motivaţie temeinică: este momentul prin care ne sincronizăm cu cultura europeană, compatrioţii noştri s-au remarcat drept precursori, lideri sau reprezentanţi de seamă, de la Urmuz şi Tristan Tzara până la Ilarie Voronca, Ştefan Roll, Ion Vinea, Saşa Pană, Geo Bogza, Gellu Naum, de la Marcel Iancu, Victor Brauner şi M.H. Maxi până la Constantin Brâncuşi, sărbătorit anul acesta la 140 de ani de la naştere.

I.J.: Din comunicatul de presă reiese că această temă va fi dezbătută de personalităţi marcante ale vieţii culturale din ţară şi cu participarea unor scriitori români din New York. Oferiţi-ne amănunte privind programul dens al acestor două zile de manifestări, cât şi despre surprizele acestui „pod“ peste ocean, de la New York la Craiova.
F.F.: Alături de personalităţile amintite avem ca invitaţi speciali pe Andrei Codrescu, cel mai important scriitor român din SUA, alături de Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan, scriitori din New York, toţi membri în colegiul de redacţie al revistei Scrisul Românesc, la care colaborează constant de aproape 15 ani. Prin ei şi alţi scriitori din New York, revista şi editura îşi păstrează trăsătura distinctă de interculturalitate. A doua zi a colocviilor, vineri, 30 septembrie, va fi cu adevărat densă şi atractivă – acordarea premiilor pentru anul anterior şi premiul de debut în volum pe anul în curs, dar mai ales lansările de carte semnate de Nina Cassian, Andrei Codrescu, Carmen Firan, Mihai Duţescu ş.a. Expoziţia de carte şi reviste Scrisul Românesc 2006–2016, deschisă pe tot parcursul manifestărilor, va da posibilitatea cititorilor să intre în posesia noutăţilor editoriale şi să-şi completeze colecţia cu numere din revista Scrisul Românesc. Momentele artistice, susţinute de solişti ai Filarmonicii „Oltenia“, studenţi de la Departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Litere şi de tânărul Bogdan Grosu, vor crea o atmosferă plăcută în încheierea colocviilor.

Andrei Codrescu şi Tudor Gheorghe, premiaţi la Colocviile „Scrisul Românesc“ 2016

I.J.: Premiul „Tudor Arghezi/Opera Omnia“ pentru întreaga activitate literară va fi acordat scriitorului american de origine română Andrei Codrescu, din New York, cel care îşi va lansa la Colocviile 2016 de la Craiova o nouă carte, „Arta uitării“ (poeme). În urmă cu 11 ani, Andrei Codrescu şi-a lansat, tot în Cetatea Băniei, la Editura Scrisul Românesc, volumul de debut în româneşte, „Instrumentul negru“. Cu ce „instrumente“ l-aţi ademenit pe Andrei Codrescu, în aceste vremuri de criză, să se refamiliarizeze cu oltenii?
F.F.: Nu-i vorba de a-l ademeni pe Andrei Codrescu să vină la Craiova, a fost dorinţa şi plăcerea lui, amintindu-şi cu bucurie de debutul său în limba română la Editura Scrisul Românesc, în 2005. A scris şi o poezie intitulată chiar aşa: „Scrisul Românesc“, pe care am şi publicat-o.

I.J.: Ne puteţi dezvălui ce alte premii veţi mai acorda la această ediţie?
F.F.: Desigur, Tudor Gheorghe va primi premiul pentru volumul în manuscris „Vă dau o zi din viaţa mea“, care va apărea la Scrisul Românesc şi va fi lansat curând la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, înaintea spectacolului său premieră…

I.J.: Aş încheia cu o întrebare personală, ca să-i spun aşa: comuna Giubega este locul de naştere al lui Radu de la Giubega (cel mai important rapsod popular din Oltenia), al marelui actor Ilie Gheorghe (76 de ani împliniţi săptămâna trecută, pe 21 septembrie) şi al dumneavoastră. Sunteţi mentorul multor manifestări culturale din Craiova, iar din anul 2003 aţi (re)înfiinţat revista de cultură Scrisul Românesc. Pe 4 octombrie împliniţi o vârstă onorabilă… De unde această vitalitate, de unde buget pentru tot ceea ce faceţi?
F.F.: Ca orice scriitor am multe proiecte, nici nu poţi să scrii altfel, proiectele îţi organizează timpul şi activitatea, te energizează. Cred că se vor materializa cel puţin două: „Clepsidre întoarse“ şi „Recuperarea diasporei“. Primul cuprinde studiile şi articolele din presa culturală de la debutul meu din 1965 în revista Ramuri, cu o contribuţie la biografia lui G. Coşbuc; al doilea, care sper să trezească interes, se referă la cei mai importanţi scriitori români stabiliţi în diferite ţări din varii motive, dar va cuprinde şi o „addenda“ cu scriitorii identificaţi în timp, pentru a avea o imagine generală.
Cred că vitalitatea pe care o invocaţi vine din activitatea zilnică, făcută cu pasiune, până noaptea târziu…
Banii pentru activităţile cultural-ştiinţifice pe care le realizăm lipsesc cu desăvârşire. Cei care ar trebui să sprijine aceste iniţiative nu o fac, nu se ştie de ce…, dar noi continuăm pentru cititori şi viitorul cărţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS