9 C
Craiova
duminică, 26 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateInterviuDr. Maxim Steiner, evreul-oltean renumit în lumea stomatologiei

Dr. Maxim Steiner, evreul-oltean renumit în lumea stomatologiei

Dr. Maxim Steiner, parte din prima generație a specializării Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și spune că cel mai important este să oferi pacienților servicii de calitate

Pe jumătate evereu. Pe jumătate oltean. Îi place să vorbească oltenește, deși s-a născut din mamă evreică. Maxim Steiner este un nume renumit în lumea stomatologiei. A lucrat în centre medicale din Israel, Germania, București, dar și ca medic stomatolog în armată, în Israel. Inima sa a rămas, însă, mereu în orașul în care s-a născut: Craiova. Acum tratează pacienții doljeni. Și tot aici și-a întemeiat și familia. L-am găsit în cabinetul său care nici o clipă nu te duce cu gândul că ai ajuns la dentist. Nu îți dă în nas nici mirosul puternic de cabinet stomatologic. Ne așezăm într-un colț din cabinet care e plin de diplome. Într-un interviu vorbim despre cât de importantă este educația medicală, dar și oferirea unor servicii medicale de calitate.

GdS: Maxim Steiner nu sună a nume oltenesc. Cum a început povestea dumneavoastră în Bănie?
Maxim Steiner: Familia mea este mixtă. Mama mea este evreică și tatăl este creștin, de aici și numele meu. Mama mea a fost tot medic stomatolog, a lucrat la Liceul „Elena Cuza“ din Craiova. Acum este în Israel, cu restul familiei mele. Eu am făcut parte din prima generație a specializării Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, am terminat în 1995. Am lucrat trei ani la Spitalul Județean din Craiova, apoi am plecat în 1998 în Israel. Acolo am dat examenul pentru a obține dreptul de liberă practică. Am profesat și ca medic stomatolog în armată, în Israel, după care am lucrat în cabinete particulare.

GdS: Cum a fost perioada studenției în Craiova, mai ales că ați făcut parte din prima promoție de Stomatologie?
M.S.: A fost foarte frumoasă. A fost puțin mai greu pentru noi pentru că și noi, și profesorii eram la început, dar ne-am descurcat foarte bine. Erau frumoase timpurile atunci….

„În Israel, stomatologia este extraordinar de dezvoltată“

GdS: Ați lucrat la Spitalul Județean din Craiova. Cum era atunci să fiți medic stomatolog într-un spital de stat în comparație cu ceea ce faceți acum?
M.S.: Este diferență mare. Asta le spun și celor care fac acum parte din echipa mea și care nu își dau seama cum lucram atunci. Lucram cu alte materiale. Turbina se auzea de la 20 de metri de cabinetul stomatologic, făcea un zgomot infernal, era un miros puternic de materiale. Acele pe care le foloseam pentru anestezie erau mult mai groase și de aceea și durerea era mai mare. Toate acestea s-au eliminat din practica stomatologică.

GdS: Ați copilărit și studiat în Craiova, dar ați decis să plecați să profesați în Israel. Ce v-a determinat să faceți asta?
M.S.: Am plecat pentru că atunci mi s-a oferit oportunitatea de a învăța mai mult. În acel moment, acolo puteam să învăț mult mai multe, să mă perfecționez. În Israel, stomatologia este extraordinar de dezvoltată, toată lumea apreciază serviciile stomatologice din Israel și America. Am învățat foarte mult, m-am specializat în implantologie, apoi am făcut un master în Germania. M-am reîntors în Israel și am lucrat, în principal, pe implantologie. După care am început să vin și în România, am lucrat în paralel și în Israel, și în București. Ulterior, cu colegul meu, dr. Anghelina, am colaborat în Craiova, apoi mi-am deschis clinica mea în Craiova.

„Contează foarte mult medicul la care te duci“

GdS: Pacienții din Craiova care au bani aleg de multe ori să plece către alte centre din alte orașe pentru tratament. Pentru că ați lucrat și în Israel, și în București, acum și în Craiova, care considerați că sunt diferențele.
M.S.: Este și o reclamă aceasta de a merge în alt oraș mai mare. Contează foarte mult medicul la care te duci, nu neapărat dacă este orașul mai mare. Toți medicii sunt la același nivel profesional. În momentul în care medicul are prețuri mai mari, atunci își permite să cumpere aparatură mai performantă. Se face și în Craiova. Dacă pui prețuri mai mari îți selectezi pacienții pentru că nu toți pot suporta aceste costuri. Din păcate, aceasta este o problemă. Pacienții nu își pot plăti tratamente ample. Am mulți pacienți care vin la control, le fac un plan de tratament de implant, dar când ajungem la niște sume care sunt destul de ridicate pleacă pentru că nu își permit să le plătească.

GdS: Pacientului român fie îi e teamă să meargă la stomatolog, fie nu are bani să își plătească tratamentul. Ce rezolvare credeți că ar putea exista, astfel încât pacientul să fie mai susținut?
M.S.: Casa de Asigurări cred că ar trebui să se implice mai mult și să deconteze măcar un procent din anumite tratamente. Pensionarii, de exemplu, au pensii foarte mici și nu își pot permite. Trebuie să se înțeleagă faptul că noi lucrăm cu materiale aduse din străinătate. Sunt aceleași materiale folosite în America, Japonia, Germania. Prețurile sunt aceleași. Mulți români care muncesc în străinătate se întorc și își rezolvă problemele stomatologice în România pentru că e mai ieftin. Aici este mai ieftin pentru că mâna de lucru este mult mai ieftină decât a medicilor de acolo, dar, dacă vrei calitate, trebuie să plătești pentru asta.

„Lucrez cu membrana și implantul care sunt considerate numărul unu în lume“

GdS: Avem o mare problemă cu „teama de stomatolog“. Se întâmplă la fel și în Israel?
M.S.: Acolo s-a eliminat această frică pentru că au aparatură mai performantă de mult mai mult timp. Și în Craiova tânăra generație vine fără frică pentru că ei nu mai au trauma din trecut. Înainte nu se făcea de multe ori
anestezie, se foloseau acele ace foarte groase. Aparatura era mult mai dură, se scoteau dinții foarte repede, nu se încerca să fie tratați. De aceea, mulți dintre adulți și bătrâni nu au dinți acum, era mai ușor să fie scoși.

GdS: Sunteți specialist în implantologie. Ce ar trebui să știe oltenii care au mai rămas poate doar cu câțiva dinți, dar nu au ajuns încă la stomatolog?
M.S.: Implantul nu este un tratament dureros. Este mai ușor ca durere decât tratarea unui dinte. Trebuie știut că orice lipsă a unui dintre produce modificări, dinții se mișcă. Din cauza lipsei banilor, oamenii aleg să șlefuiască un dinte-doi ca să nu ajungă la costurile unui implant, dar atunci când stricăm doi dinți sănătoși se distrug și ei în viitor.

GdS: Cam cât poate să coste un dinte în momentul în care vorbim de implant?
M.S.: Un dinte începe de la 650 de euro, în condițiile în care avem osul pacientului. Dacă nu îl avem se adaugă alte costuri. Lucrez cu membrana și implantul care sunt considerate numărul unu în lume și sunt aduse din Elveția. O singură membrană costă 200 de euro și 0,5 grame de os costă 100 de euro. Oamenii sunt mult mai informați și știu să aleagă, să înțeleagă altfel lucrurile.

„În toate țările civilizate există programe de prevenție“

GdS: Aveți un perete plin de diplome, certificate. V-ați pregătit foarte mult. Cum percepeți noile generații de stomatologi din punct de vedere al pregătirii?
M.S.: Pentru ei e mai ușor acum, au la dispoziție mai multe cursuri, aparatură performantă, mereu apare ceva nou. Sperăm ca totul să fie spre binele pacientului și nu al firmelor producătoare. Cu cât aparatura evoluează se lucrează mult mai ușor, pacientul are de câștigat.

GdS: Ce ați schimba la sistemul medical românesc?
M.S.: În primul rând, forma de asigurare a pacienților. Asigurarea de sănătate care se plătește obligatoriu ar trebui să ofere mai multe pacienților. Unele firme mari nu au inclus în pachetul lor servicii de sănătate pentu stomatologie. Este mult mai important să facem prevenție decât tratament. În toate țările civilizate există programe de prevenție. Este mai bine să chemi pacientul la șase luni la un control și să descoperi o leziune sau o carie mică. În Israel, în momentul în care au apărut dinții copilului deja este trimis la stomatolog. Este bine să urmărești copilul de mic, să îi urmărești dezvoltarea maxilarului și a dinților.

GdS: Ce vă place la Craiova?
M.S.: E orașul în care m-am născut. Cât timp am stat în Israel i-am dus dorul, în special prietenilor mei care au rămas aici. Acum am familia aici, soția și fetița. Partea cealaltă a familiei a rămas în Israel, dar ne vizităm. Craiova este un oraș în dezvoltare, dar are un drum mai lent decât alte orașe. Este nevoie de colaborare, oamenii trebuie atrași să vină aici, să investească, să se dezvolte. În Craiova sunt foarte puține investiții străine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS