0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuAmbasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, într-un interviu GdS: "România nu are un prieten mai bun decât America"

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, într-un interviu GdS: „România nu are un prieten mai bun decât America”

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a făcut o radiografie punctuală a problemelor din România din ultimii ani, dar în acelaşi timp a transmis un mesaj de încurajare într-un interviu acordat în exclusivitate GdS. Adrian Zuckerman a vorbit deschis despre problemele României din justiţie şi ce l-a uimit în această privinţă şi a detaliat investiţiile pe care America le face în România, ţară despre care spune că nu are un prieten mai bun decât America.

GdS: Domnule ambasador, aţi vizitat mai multe obiective din Dolj. Ce impresie v-au lăsat?

A.Z.: Am mers în câteva oraşe din judeţul Dolj şi impresia mea este că există un potenţial enorm în acest judeţ ca şi în restul României. Trebuie să fie dezvoltat judeţul, Romania, iar potenţialul este absolut enorm, nu numai în agricultură, dar şi în industrie, manufacturing, tehnologie, în toate.

GdS: V-aţi întâlnit cu autorităţile locale. Ce v-au spus, ce sfaturi aţi avut pentru ele?
A.Z.
: Nu le dau sfaturi, eu vreau să ascult ceea ce au de spus şi cred că ce trebuie să facă România este să aibă credinţă în statul de drept, în Curtea juridică independentă, ca toată lumea să aibă legi egale, care să dezvolte afacerile. În felul acesta se va dezvolta nu numai judeţul Dolj, ci toată România.

GdS: Aţi fost în portul Calafat. Ce impresie v-a lăsat?
A.Z.
: Calafat are un potenţial enorm. Mi s-a spus că este în proces să fie dezvoltat, ca să poată avea avantajele fluviului. Transportul şi infrastructura din România au fost neglijate mulţi ani. Trebuie şosele noi, cale ferată, trebuie reparate sau replasate, ca să poată fi dezvoltată România şi pentru a veni investitori din afară, America sau din alte părţi. Din ceea am înţeles eu, încearcă să dezvolte folosirea fluviului ca un mediu de transport.

Compania Ford este limitată în ceea ce poate să facă din cauza infrastructurii

GdS: La Craiova v-aţi întâlnit cu investitorii din Dolj. Ce probleme v-au supus atenţiei?

A.Z.: În general, cea mai mare problemă sunt infrastructura şi aplicarea statului de drept şi neglijarea din trecut a acestor lucruri care a lăsat multe lucruri într-un stadiu prost. Viteza unui tren a scăzut, e mai mică decât acum 30-40 de ani, deşi ar trebui să fie exact invers. Şi nu e. Noi, America, ajutăm să fie construită o şosea şi o cale ferată de la Constanţa la Gdansk, în Polonia, care va mări capacitatea portului Constanţa, care este limitat în ceea ce poate să facă. Containerele nu pot să iasă din port. Compania Ford care este aici la Craiova este limitată în ce poate să facă. Iar Ford este o companie fantastică, dar nu poate să crească mai mult decât a făcut-o, pentru că şoselele nu sunt destul de bune. Aici trebuie să fie mai multă capacitate. O dată ce sunt făcute vor ajuta nu numai companiile care sunt aici, dar vor ajuta să vină alţi investitori.

GdS: Care este orizontul de timp în care ar putea fi construită?
A.Z.:
Vor fi ani până să fie completă. România va clădi partea din Romania, Polonia partea din Polonia. Sperăm ca în 4-5 ani să fie completă.

GdS: Vă referiţi doar la documentaţii sau la construirea propriu-zisă?

A.Z.: Mă refer la construire. Ştiu, este un proiect ambiţios, dar unele trasee din şosele, care există deja, pot fi folosite, la calea ferată trebuie să vedem. Oamenii noştri de la ambasadă lucrează acum cu ministrul de la Transporturi, Bode, pentru a finaliza traseul şi lucrăm la finanţare pentru a începe construcţia. Ministrul Bode a fost foarte activ, sunt multe construcţii de şosea în România şi sperăm să înceapă cât mai repede posibil. Trebuie să vă spun că, bazat pe discuţiile mele cu ambasadorul din Polonia, ei încearcă acelaşi lucru. Şi ei doresc să fie gata în 4-5 ani.

GdS. În România, infrastructura este o mare problemă nerezolvată de 30 de ani. Care credeţi că a fost principala piedică din cauza căreia România, în aceşti 30 de ani, nu a reuşit să construiască o reţea de de drumuri?
A.Z
.: Cei 45 de ani de comunism au distrus această ţară. România trebuia să fie la acelaşi nivel sau un nivel aproape egal cu Anglia, Franţa, Belgia, dar nu a fost aşa.

Revoluția din România nu s-a terminat încă

GdS: Măcar ca Polonia, pentru că acolo a fost o situaţie asemănătoare…
A.Z.:
Exact. Când a fost revoluţia, acum 30 de ani, ea a început bine, dar nu s-a terminat încă. Am spus acest lucru de când am venit aici, că trebuie terminată. Pentru America şi pentru mine, statul de drept, legile care sunt aplicate tuturor si legile care trebuie sa fie pro afaceri trebuie să fie aplicate. Nu se poate întâmpla din nou ce s-a întâmplat în ultimii 5-6-8-10 ani, când s-au schimbat legile care favorizează pe unii ca să reducă pedepsele şi nu se pot schimba legile cum s-a întâmplat cu Marea Neagră când, dupa ce a venit Exxon, au schimbat legile care defavorizează investiţiile de extragere de gaz. Trebuie stabilitate, predictibilitate, ca să fie aduşi aici investitori şi ca proiectele să fie continuate.

GdS: Acest mesaj de stabilitate şi predictibilitate a fost transmis şi de oameni de afaceri şi de oameni de stat care s-au perindat pe aici. Şi, totuşi, această predictibilitate nu există. Când credeţi că Romania va încheia revoluţia de care spuneţi?
A.Z.
: Eu aş spera să se încheie iute. Nu ştiu, dar am speranţe că o să se îndeplinească în viitorul apropiat. Ce este important pentru noi sunt princicipiile unei economii libere, unei pieţe libere, democraţie. România, din păcate, continuă să aibă cel mai mare număr de companii care sunt controlate de stat, cam 1200, în care statul are diverse interese. Trebuie să se termine, să se privatizeze. Sectorul privat trebuie să-şi exprime creativitatea pentru dezvoltarea economiei şi pentru a merge mai departe.

Trebuie ca o mulţime de legi să fie schimbate

GdS: Aţi vorbit despre lupta împotriva corupţiei. Simţiţi că România s-a întors cu faţa către bine?

A.Z.: Trebuie ca o mulţime de legi să fie schimbate. Nu au fost schimbate încă. De exemplu, legile care au de-a face cu traficul de persoane, să facă procesele mai rapid, să aibă grijă de victime, să fie pedepsele mai serioase pentru criminali, legile împotriva organizaţiilor criminale să fie mai dure. Profitul, cum înţeleg eu acum, dacă eşti un criminal, mergi la puşcărie, poţi să iei beneficiul crimei. Nu cred că există aşa ceva altundeva. Asta trebuie să se termine. Sunt şi legi civile care trebuie să se schimbe ca să încurajeze dezvoltarea României, cum ar fi cele care au de-a face cu dezvoltarea pe baza extracţiei de gaz din Marea Neagră. Trebuie schimbate pentru a încuraja companiile să extragă gaz ceea ce ar fi un lucru foarte bun pentru economia României.

GdS: Cum pot pune SUA presiune pe România pentru a deveni un stat modern?
A.Z.
: Eu cred că anul acesta am discutat public şi în privat ce am discutat noi acum. Să încercăm să arătăm ca această corupţie trebuie terminată, mai ales corupţia endemică, de la guvern, de la parlament. Companiile trebuie privatizate, pentru că nu sunt eficiente când sunt conduse de guvern. Reţin alte companii să intre în competiţie cu ele şi creează o mare problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS