8.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreturile in leul greu au invadat magazinele

Preturile in leul greu au invadat magazinele

• Daca nu afiseaza preturile in ambele monede, patronii risca amenzi de pina la 30 de milioane de lei • Modificarea ii va obliga pe patroni sa scoata milioane de lei din buzunar pentru a schimba memoria fiscala a caselor de marcat


Ziua de martisor a adus cu ea, pe linga traditionalele cadouri, si o noutate in ceea ce priveste preturile. Comerciantii sint obligati sa afiseze preturile atit in leii vechi, cit si in noua moneda, leul greu, conform noilor prevederi legale. Incepind cu 1 martie si pina pe 30 iunie 2005, preturile vor fi exprimate in cele doua monede, urmind ca din 1 iulie populatia sa poata cumpara produse atit cu vechea, cit si cu noua moneda, acestea mergind in paralel pina la sfirsitul anului 2006, cind leul vechi va fi retras de pe piata. Practic, daca pina acum o piine costa 7.000 de lei, iar un kilogram de morcovi 15.000 de lei, in noua moneda pretul unei piini va fi de 70 de bani, iar al unui kilogram de morcovi de un leu si cincizeci de bani. Decizia Bancii Nationale de a-i obliga pe comercianti sa afiseze preturile incepind cu 1 martie si in moneda denominata careia i s-au taiat patru zerouri a venit cu scopul de a se obisnui populatia cu noile reglementari si pentru a da posibilitatea agentilor economici sa-si puna in ordine programele de contabilitate pentru ca, o data cu intrarea efectiva in circulatie a leului greu, procesul de tranzitie la noua moneda sa se faca fara probleme.


Patronii din Craiova s-au miscat mai greu


O parte din firmele din Craiova s-au grabit sa afiseze noile preturi inca din urma cu citeva zile anticipind parca dificultatile pe care le vor intimpina o data cu apropierea termenului-limita de 1 martie. Putini patroni stiu cu siguranta care va fi reactia pietei dupa afisarea noilor preturi. „Se tot vorbeste de faptul ca vom rotunji preturile in sens pozitiv si ca astfel produsele vor fi mai scumpe. Eu, din contra, am hotarit ca, daca un produs costa in leul greu 1,2 lei, sa nu rotunjim la 1,5, ci sa reducem pina la un leu. In felul acesta eu, ca patron, voi pierde, dar imi voi pastra clientii. Pierderea mea va fi dubla, deoarece furnizorii nu cred ca vor proceda ca noi si vor rotunji preturile in sens crescator“, a declarat pentru GdS M.B., proprietarul unei gogoserii din Craiova. Denominarea monedei nationale ar putea crea probleme si departamentelor de contabilitate ale firmelor si bancilor care se vor vedea puse in situatia de a-si procura programe noi care sa calculeze si in noua moneda. Pentru a preveni anumite disfunctionalitati inerente trecerii la leul greu, Ministerul Finantelor a hotarit ca in perioada 1 martie – 1 iulie bonul fiscal de la casele de marcat si facturile fiscale sa fie emis doar in lei vechi, urmind ca dupa aceea acestea sa fie exprimate in leul greu indiferent daca plata se face in vechea moneda. In schimb furnizorii de utilitati vor fi obligati ca de astazi sa treaca pe noile facturi preturile exprimate in ambele monede. Desi zvonurile dadeau ca sigur faptul ca societatile comerciale vor fi obligate sa-si cumpere case de marcat noi, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj spun ca acest lucru nu este obligatoriu. „Aproape toate firmele de pe piata au case de marcat la care memoria fiscala poate fi schimbata, deci nu este nevoie sa-si cumpere alta noua“, a precizat un functionar din cadrul DGFP Dolj. Cu toate aceastea, costurile implicate de schimbarea memoriei nu sint de neglijat. „Chiar daca nu-si schimba casa de marcat, inlocuirea memoriei fiscale costa destul de mult, aproximativ 70% din pretul unei case de marcat noi“, a declarat comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj, Dumitru Iordache. Tinind cont ca pretul unei case de marcat este de aproximativ zece milioane de lei, patronii vor fi obligati sa scoata din buzunar aproximativ sapte milioane de lei, bani care pentru unii reprezinta o adevarata investitie. Este cazul micilor producatori din Piata Centrala care, dupa spusele directorului Administratiei Pietelor, Gheorghe Calinoiu, vor fi informati de catre personalul administratiei despre noile reguli. „O sa-i trimit pe oamenii mei sa le spuna oamenilor. E mai greu pentru ei, deoarece inca nu a aparut leul greu“, a declarat Calinoiu. Indiferent de anvergura afacerii pe care o gestioneaza, patronii din Dolj sint obligati sa afiseze preturile in cele doua monede, altfel riscind amenzi de pina la 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS