1.4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondul a lasat guvernului tinte macroeconomice mai lejere

Fondul a lasat guvernului tinte macroeconomice mai lejere

Autoritatile române au convenit cu reprezentantii FMI sa reduca cheltuielile de personal, prin disponibilizari, inghetari de posturi si limitarea salariilor in sectorul public, pentru a mentine deficitul bugetar la 0,75% din PIB in acest an, au declarat agentiei Mediafax surse apropiate negocierilor.


7.000 de posturi din domeniul public, inghetate


Limita cheltuielilor de personal pentru acest an a fost stabilita anterior la 5% din PIB, dar ar putea ajunge, fara masuri corective, la 5,2-5,3% din PIB, au adaugat sursele citate. In consecinta, cele doua parti au cazut de acord sa reduca nivelul la 5% din PIB, unul dintre principalele angajamente fiind inghetarea a aproape 7.000 de posturi din sectorul public, din care aproximativ 2.500 in sistemul de invatamint. Astfel, vor fi sistate toate angajarile in perioada 1 iulie-31 decembrie 2005, inclusiv pe posturile care vor ramine vacante in acest interval, cu citeva exceptii, cum ar fi posturile unice si cele la institutiile din sistemul de pensii. Alte masuri referitoare la limitarea cheltuielilor publice vor viza eliminarea primelor care urma sa fie acordate pina la finele acestui an, reducerea cheltuielilor de capital, precum si a subventiilor agricole.


1.400 de miliarde de lei, luati de la agricultura


Intre ministerele vizate pentru reducerea fondurilor se afla si Ministerul Agriculturii, din al carui buget ar urma sa fie taiate circa 1.400 miliarde de lei, potrivit ministrului de resort, Gheorghe Flutur. Acesti bani vor fi luati prin redistribuirea unor forme de sprijin, fara sa afecteze sumele destinate programelor de investitii. „In toamna, speram sa beneficiem de o rectificare pozitiva, deoarece avem nevoie de bani pentru introducerea registrului parcelelor“, a spus Flutur. Desi initial era prevazuta o reducere a bugetului MAPDR cu aproximativ 1.800 de miliarde de lei, aceasta a fost diminuata, intrucit au mai fost alocate fonduri de la buget, de 165 de miliarde de lei, pentru despagubirile din zonele calamitate Timis si Caras, pentru achizitionarea unor substante necesare dezinfectiei, in vederea evitarii unor epidemii in zonele calamitate, dar si pentru achizitionarea de utiliaje agricole. Foarte putine institutii vor beneficia de alocari suplimentare de fonduri la rectificarea bugetara, printre acestea fiind Ministerul Sanatatii si cel al Administratiei si Internelor, pentru finantarea programelor de armonizare cu reglementarile europene.


Se va renunta la cresterea salariala de 6%


In ceea ce priveste societatile de stat monitorizate conform acordului cu Fondul, cresterile salariale vor fi limitate la 4% in acest an si se va renunta la majorarea salariala de 6% convenita pentru luna octombrie a acestui an. Numarul de posturi inghetate la aceste companii va fi de 3.800-4.000.


7.600 de mineri vor fi dati afara


In domeniul mineritului vor fi disponibilizati circa 7.600 de angajati, comparativ cu nivelul de 5.500 stabilit anterior. Potrivit surselor, nivelul deficitului bugetar cuprinde sume echivalente cu 0,2% din PIB, care vor reprezenta influenta cheltuielilor alocate pentru refacerea zonelor afectate de inundatii. Excluzind acest factor, tinta de deficit bugetar ar fi usor peste 0,5% din PIB.


Printre angajamentele negociate cu FMI se mai numara majorarea preturilor la gazele naturale la 110 dolari pe mia de metri cubi, la 1 octombrie, si a pretului national de referinta la energia termica cu 20%, la aproape un milion de lei pe gigacalorie. In acelasi timp, majorarea salariului minim prevazuta pentru anul viitor va fi limitata la 3,3 milioane de lei, cu 200.000 de lei peste nivelul actual.


Inflatia, data cu 0,5% mai mare decit tinta initiala


Tintele macroeconomice pentru acest an au fost stabilite la 7,75% din PIB in privinta deficitului de cont curent, in crestere cu 0,25 puncte fata de 2004 si cu 0,85 puncte fata de estimarile initiale, o crestere economica de 6%, in scadere cu 2,3 puncte fata de 2004, si o rata a inflatiei de 7,5%, cu 0,5 puncte peste prognoza initiala. Negocierile cu FMI vor fi incheiate la sfirsitul acestei saptamini, cel mai probabil miine, prin semnarea unui memorandum suplimentar de politici economice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS