1.4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgentii economici au termen de cinci zile lucratoare pentru adaptarea aparatelor de marcat

Agentii economici au termen de cinci zile lucratoare pentru adaptarea aparatelor de marcat

Guvernul a emis joi o ordonanta de urgenta prin care se stabilesc masurile necesare procesului de trecere la leul greu, incepind cu 1 iulie 2005.


De la 1 iulie, impozitele si taxele se convertesc in noua moneda, prin impartirea sumelor respective la 10.000, ca urmare a denominarii monedei nationale. Aceasta regula se aplica fiecarei obligatii fiscale stabilita si neachitata pina la 30 iunie 2005, inclusiv.


Pe baza noilor reglementari, se acorda un termen de cinci zile lucratoare agentilor economici pentru adaptarea aparatelor de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului.


Termenul „curge“ incepind cu 1 iulie 2005. In perioada de neutilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, agentii economici sint obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale. Incalcarea acestei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 de milioane de lei la 100 de milioane de lei.


Guvernul a mai decis ca in zilele de 30 iunie si 1 iulie 2005, activitatea cu publicul a Ministerului Finantelor Publice si a organelor fiscale subordonate va fi intrerupta.


Impozitele si taxele vor fi calculate fara subdiviziuni. Astfel, se introduce o modalitate de rotunjire pina la un leu pentru fractiile de peste 50 de bani, inclusiv, si se renunta la sumele mai mici de 49 de bani.


Impozitul anual pentru veniturile realizate pina la 1 ianuarie 2005 se stabilesc in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit. Diferentele de impozit vor fi exprimate in lei noi, intrucit vor fi comunicate contribuabililor dupa 1 iulie 2005.


Agentii economici care la data de 1 iulie 2005 au in derulare inlesniri la plata reprezentind esalonari, au obligatia sa achite ratele in moneda noua. Eventualele sume achitate in plus fata de calendarul stabilit se regularizeaza odata cu ultima rata din esalonare. Incepind cu 1 iulie 2005, TVA si accizele se inscriu in facturile fiscale si in documentele justificative in lei noi. In aceste cazuri vor fi utilizate doua zecimale. Moneda nationala a României va fi, incepind cu 1 iulie 2005, denominata, astfel incit 10.000 lei aflati acum in circulatie vor fi preschimbati pentru un leu nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS