Camelia Rotaru: „In ultimii trei ani, din cele 38 de milioane de euro oferite de UE, România a folosit doar sapte“
Asociatia Germana a Cercetarii Industriale (AIF), Camera de Comert si Industrie a României si Municipiului Bucuresti si Programul GTZ de Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in România au organizat saptamina trecuta un parteneriat de afaceri româno-german.
La eveniment au participat firme din domenii precum productia de circuite imprimate, montaj electronic, constructii de instalatii de tratare-evacuare a apelor uzate/reziduale din industrie, producatori de feronerie si sisteme de inchidere pentru industria mobilei, dezvoltare, proiectare, planificare, consulting, productie de baterii solare, instalatii si colectoare solare, protectia mediului, furnizori pentru industria auto etc. Organizatorii au sperat ca acest eveniment sa fie o oportunitate pentru intreprinderile mici si mijlocii inovative de a se integra in spatiul de cercetare european. Potrivit obiectivelor de la Lisabona, pina in anul 2010, 3 procente din PIB trebuie alocate efortului de cercetare-dezvoltare, din aceasta suma, doua treimi revenind finantarii private.
Sistemul educational din România trebuie sa corespunda nevoilor pietei
Conform declaratiei lui Constantin Enachioiu, director al directiei de transfer tehnologic si inovare in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, in prezent, in România doar cinci la suta din IMM-uri sint incadrate in categoria de firme inovatoare. „Cea mai grava problema cu care ne confruntam este faptul ca mare parte din absolventi nu corespund cererii actuale a pietei“, a adaugat Enachioiu.
România are nevoie de programe de cercetare
Camelia Rotaru, director general executiv al CCIRB, a declarat ca in ciuda unei excelente baze de cercetare de care dispun statele UE, rezultatele transferului tehnologic al cercetarilor realizate in aceste state sint extrem de slabe. Ea a subliniat si imposibilitatea analizarii gradului de cercetare pe care il adopta companiile rominesti. „Timp de trei ani, din cele 38 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeana pentru cercetare, România a absorbit doar sapte milioane, restul revenind altor tari“, a adaugat Camelia Rotaru. Prezenta la eveniment, Iulia Mihail, consilier la Ministerul Educatiei si Cercetarii, a prezentat o parte din programele internationale de cercetare in care România este implicata. „In colaborare cu Germania, tara noastra a realizat cinci proiecte, din care doua sint inca in derulare“, a adaugat ea.
Europa trebuie sa coopereze pentru a face fata concurentei
Prezent la eveniment, deputatul Varujan Pambuccian a declarat ca singura solutie pentru o Europa puternica este cooperarea in domeniul cercetarii tehnologice intre toate statele in vederea obtinerii stabilitatii. „In cazul lipsei cooperarii si a transferului tehnologic riscam ca in zece ani Europa sa se transforme intr-o regiune agroturistica in care vizitatorii din est sa vina sa fotografieze catedrale si lanuri de griu“, a adaugat Pambuccian.