Initial, banca centrala estima o inflatie de 5% pe 2006
Banca Nationala a României (BNR) ar putea sa majoreze tinta inflationista propusa pentru anul viitor, pina la 6% sau 6,5%, in cazul in care taxele indirecte cresc, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, citat de Reuters. Isarescu a adaugat ca banca a stabilit un interval de variatie a ratei inflatiei de 1% fata de obiectivul mentionat. Initial, banca centrala estima o inflatie in acest an de 7% si de doar 5% pentru anul viitor. Dupa ce guvernul si-a anuntat intentia (considerata certitudine de Isarescu) de a majora TVA la 22% de la 1 ianuarie, calculele BNR au fost date peste cap, guvernatorul vazindu-se obligat sa modifice in sus tintele de crestere anuala a indicelui preturilor de consum.
„Daca impozitele indirecte vor creste, probabil vom majora tinta stabilita pentru inflatie la 6% sau 6,5%“, a precizat Isarescu. In acest an, tinta este cuprinsa in intervalul 7-7,5%. In timpul discutiilor de saptamina trecuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), aflati in vizita la Bucuresti, a aparut ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata, pentru a compensa reducerea incasarilor bugetare, ca urmare a introducerii, la inceputul acestui an, a cotei unice de impozitare.
Acest lucru va determina cresterea preturilor, a apreciat Isarescu, adaugind ca schimbarea structurii impozitelor este parte a unui program de reducere a impozitelor directe, care va avea, in general, efecte benefice asupra economiei.
Explozia pretului petrolului, inca o problema pentru preturi
Guvernatorul BNR a mentionat ca exista riscul ca România sa depaseasca, in acest an, tinta de inflatie, ca urmare a majorarii neasteptate a preturilor administrate si a cotatiilor inalte ale petrolului pe pietele internationale.
Leul va inceta sa mai creasca
In ceea ce priveste aprecierea monedei nationale, dupa introducerea leului greu, Isarescu a estimat ca tendinta de crestere nu va mai continua. „Nu cred ca leul se va mai aprecia. Exista inca o serie de presiuni, insa nu cred ca va creste semnificativ“, a adaugat guvernatorul. BNR a adoptat o serie de masuri pentru a opri aprecierea monedei nationale, prin interventii si prin reducerea cu 4,5 puncte a ratei dobinzii de referinta de la inceputul anului.