Pretul griului a crescut cu 10 bani (1.000 de lei vechi) pe kilogram, ajungind la 42 de bani (4.200 de lei vechi), dar, conform estimarilor, isi va continua ascensiunea
Peste 122 de mii de hectare de terenuri agricole din zece judete ale tarii au fost afectate de inundatiile provocate de ploile torentiale si revarsarea apelor din ultimele zile. Aproape o treime din totalul suprafetelor inundate, circa 39.000 de hectare, o reprezinta culturile de griu. Daca la aceste pierderi se adauga si pagubele din vestul tarii, de luna trecuta, atunci previziunile nu pot fi decit dintre cele mai sumbre. Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din România (LPAR), a declarat ca „productia de griu de anul acesta a scazut in medie cu 450-1.000 de kilograme pe hectar. Probleme sint si la celelalte culturi, insa acestea pot fi remediate. Cele mai afectate sint griul si rapita“. Acesta a adaugat ca este afectata si calitatea griului, mai sarac in continutul de gluten. Potrivit presedintelui LPAR, cel mai afectat este griul pentru panificatie, al carui pret a inceput deja sa creasca. „Pretul griului va creste: deja a inceput de vineri sa se scumpeasca cu 10 bani (1.000 de lei vechi) pe kilogram, ajungind acum la 4.200 de lei“.
„Pretul actual al piinii, de 5.000-6.000 de lei, este calculat la un pret al materiei prime de 3.500 de lei pe kilogram“, a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului de Morarit si Panificatie Rompan. Acesta a mai precizat ca „din cauza majorarii costurilor la gaze, energie electrica si a tot ceea ce s-a intimplat de la inceputul anului, se pregatea oricum o marire a pretului la piine. Am luat insa in calcul ca vom compensa majorarile tarifelor la utilitati prin costurile scazute cu materia prima. Dar, daca si pretul la materia prima, si cel al utilitatilor sint in crestere, atunci cu siguranta ca acest lucru se va regasi in pretul piinii“, a declarat acesta. Presedintele Rompan a mai declarat ca in cadrul reuniunii de ieri a consiliului griului au discutat si cu ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, despre aceasta majorare, dar deocamdata este hazardat a avansa un viitor pret al piinii.
Griul va fi vindut la doua preturi: unul pentru panificatie, altul pentru furaje
Aurel Popescu, presedintele Rompan, a declarat ca pagubele din agricultura se datoreaza nu atit inundatiilor, cit degradarii, din cauza alternantelor de temperatura: „Pe de o parte sint inundatiile si griul nu mai poate fi recoltat, iar pe de alta parte acesta se degradeaza, pentru ca scade greutatea hectolitrica, continutul de gluten, si este afectat de boli, precum fusarioza“. El a precizat ca anul acesta „vom avea doua preturi: cel al griului pentru panificatie, care va avea un pret bun pentru ca va fi cautat, si cel al griului pentru furaje, cu indici scazuti de calitate. La export e clar ca nu va merge decit griu pentru furaj, pentru ca cel de panificatie va avea cautare in tara“.
Conform informatiilor furnizate de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care a centralizat datele furnizate de Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetele afectate de inundatii din sudul si sud-estul tarii, apele deja s-au retras de pe unele suprafete de teren. Calitatea culturilor care au stat sub ape mai putin de 48 de ore nu este afectata semnificativ, a adaugat sursa citata.