Rata somajului, conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), respectiv proportia somerilor in sens BIM in populatia activa, a fost anul trecut de opt la suta, in timp ce rata somajului inregistrat (care are un mod de calcul diferit si este utilizata in statisticile oficiale) se situa la finele lunii decembrie 2004 la 6,2 la suta in raport cu populatia activa civila totala, potrivit INS.
Numarul de someri, definiti conform criteriilor BIM, s-a cifrat anul trecut la 799.000 de persoane, barbatii, respectiv persoanele din mediul urban detinind ponderi majoritare de 61,4 la suta, respectiv 64,7 la suta, potrivit rezultatelor anchetei asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO), date publicitatii vineri de Institutul National de Statistica (INS). Pe grupe de virsta, tinerii (15-24 de ani) detin in continuare ponderea cea mai mare – 32,5 la suta. In mediul urban 30,8 la suta dintre someri erau tineri, iar in mediul rural – 35,6 la suta. Pentru femei, rata somajului a fost de 6,9 la suta, mai mica decit cea pentru barbati – noua la suta. Rata somajului in mediul urban – 9,5 la suta a depasit semnificativ pe cea inregistrata in mediul rural – 6,2 la suta.
Ponderile cele mai mari in totalul somerilor BIM le detin somerii cu pregatire liceala – 32,3 la suta, absolventii de scoli profesionale, complementare sau de ucenici – 31,9 la suta si absolventii de invatamint gimnazial – 20,9 la suta. Somerii cu experienta in munca reprezentau 61,7 la suta din total. Dintre somerii care nu au lucrat niciodata, 58,9 la suta locuiau in mediul urban, 58,2 la suta erau barbati, iar 31,1 la suta erau absolventi de liceu.
Durata medie a somajului a fost de 22,4 luni, cea mai scurta durata medie a somajului fiind inregistrata la persoanele tinere de sex feminin, iar cea mai lunga la persoanele rezidente in mediul rural, cu virsta peste 55 de ani. Rata somajului de lunga durata, respectiv ponderea somerilor BIM aflati in somaj de 12 luni si peste, in populatia activa, a fost de 4,7 la suta, respectiv 5,5 la suta pentru barbati si 3,8 la suta pentru femei.
Din totalul somerilor BIM, 7,8 la suta ar refuza un loc de munca numai in cazul in care noua slujba ar presupune schimbarea domiciliului. Comparind numarul somerilor definiti conform standardelor BIM si numarul persoanelor care au declarat ca sint inscrise la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca (AOFM) – 486.000 de persoane, reiese, potrivit INS, ca 26,9 la suta dintre somerii BIM erau inscrisi la AOFM.
Dintre acestia, 58,9 la suta beneficiau de indemnizatie de somaj. Din numarul total al somerilor inregistrati la AOFM, la ancheta desfasurata de INS 37,7 la suta au declarat ca sint persoane ocupate.