Creditele in valuta au fost restrictionate, dar nu asa cum se anticipase. Astfel, bancile comerciale vor putea acorda credite in valuta in valoare totala de trei ori mai mare decit fondurile proprii. Decizia va fi publicata la inceputul acestei saptamâni in Monitorul Oficial. Potrivit guvernatorului BNR, plafonul de 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta. Astfel, vor exista banci care vor putea acorda in continuare credite in valuta, dar si banci care, de la sine, vor restrictiona creditarea. Potrivit reprezentantilor BNR, un sfert din banci va trebui sa le restrictioneze, iar jumatate va fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari.
Importurile sint de vina
Cresterea creditului in valuta a marit importurile prin cererea tot mai mare de produse electrocasnice (televizoare, DVD-uri, frigidere sau aragazuri). Reprezentantii Bancii Nationale Române au considerat ca aceasta cerere este exagerata si pune in pericol stabilirea preturilor, neputind fi contracarata decit prin scaderea vinzarilor de credite in valuta. Drept urmare, Consiliul de Administratie a discutat, la sfirsitul lunii august, mai multe variante de limitarea acestui tip de credit, printre care si plafonarea sau restrictionarea volumului creditelor in valuta la o suma care sa fie de cel mult doua ori si jumatate mai mare decit fondurile proprii ale bancilor. Bancile care depaseau acel procentaj urma sa fie penalizate prin marirea rezervelor minime obligatorii in moneda straina. In luarea acestei decizii, BNR a avut in vedere si riscul valutar si creditele neperformante. Daca ar fi intrat in vigoare aceasta norma, doar unele banci ar fi avut disponibil pentru a da credite, ceea ce ar fi ridicat o serioasa problema din punct de vedere al concurentei. In plus, aceste norme ar fi influentat bancile comerciale sa renunte la profit, iar clientii sa se imprumute in lei, cu dobinzi mai mari (aproape duble fata de cele practicate la cele in valuta). Drept urmare, Asociatia Româna a Bancilor (ARB) a propus citeva metode de limitare a creditului in valuta. ARB a solicitat prin intermediul unei scrisori, in care au fost adaugate si citeva propuneri de limitare a imprumuturilor in euro si dolari. ARB sugera introducerea unui plafon maximal de crestere pentru finantarile in devize straine, o limita a cresterii creditului in valuta la un procentaj periodic, urmind ca orice depasire a plafonului sa fie penalizata prin marirea rezervelor minime obligatorii aferent sumei depasite.
Adio, „credit cu buletinul!”
Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care sa limiteze si creditele de consum. Aceasta metoda de creditare, folosita in special pentru achizitionarea de aparate electrocasnice, era una din alternativele pe care românii le mai aveau la dispozitie, dupa ce Banca Centrala a introdus un set de masuri restrictive la creditele bancare.
Electrocasnicele se pot procura in rate printr-o procedura foarte simpla. Clientul vine la magazin, alege produsul dorit si se prezinta la ofiterul de credite. Este necesar doar sa aiba buletinul, sa completeze un formular si, dupa doua ore, primeste acceptul sau refuzul creditarii. Clientul nu trebuie sa garanteze cu nimic suma contractata.