Numarul animalelor crescute in gospodariile taranesti si in marile „ferme“ a stagnat, in ultimii ani, in judetul Dolj. „Prin programul «Dezvoltarea durabila a zootehniei», Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale incearca sa-i stimuleze prin subventii pe cei care au productii considerabile cantitativ si calitativ in domeniul zootehnic“, a declarat Misu Sanda, medic veterinar in cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie (DGAI) Dolj. De la inceputul anului si pina in prezent, reprezentantii DGAI Dolj au distribuit crescatorilor de animale, sub forma de subventii, cu peste 350 de milioane de lei vechi mai mult decit in aceeasi perioada a anului trecut. Numai pentru activitatea de reproductie vitei rezultati in urma insamintarii artificiale au fost repartizate aproximativ 1,2 miliarde de lei pentru 1.225 de capete, in timp ce pentru junincile aflate la prima fatare au fost acordate aproximativ doua miliarde, adica 200 de mii de lei noi. Nu au ramas nesubventionate nici scrofitele aflate la prima reproductie, pentru cele 140 de exemplare fiind repartizate putin peste 500 de milioane de lei vechi.
Ferme de numai 13-15 animale
Misu Sanda a declarat ca, la nivelul judetului Dolj, au fost facute plati compensatorii pentru toate solicitarile. In ciuda acestui fapt, potentialul zootehnic al judetului Dolj este destul de scazut. „Majoritatea celor care sint implicati in procesul zootehnic sint producatori agricoli, societatile fiind putine. O pondere mai mare la efectivul de bovine o are o societate din Segarcea care are un numar estimativ de 200 de capete, in scadere fata de anul trecut. In general insa, la nivelul judetului nostru, majoritatea crescatorilor de animale se rezuma la un numar mai mic de douazeci de capete“, a declarat Stefania Ilie, consilier DGAI Dolj. Aceasta situatie se datoreaza atit migratiei populatiei spre zona urbana, cit si dezinteresului tinerilor pentru acest sector al productiei. Ordonanta de Urgenta 108/2002 dimensioneaza exploatatiile in functie de criterii de eficienta, dar, in acelasi timp, include in rindul subventionatilor si pe cei care au exploatatii agricole familiale, ceea ce inseamna ca pot beneficia de aceste subventii atit persoanele fizice, cit si cele juridice. Prin programul „Dezvoltarea durabila a zootehniei“ a fost alocata o suma de 1.540 de miliarde de lei la nivel national si nu defalcate pe judete. „Sumele alocate de guvern au acoperit in anii trecuti cheltuielile solicitantilor. Daca s-au epuizat, in general au fost suplimentate, asa ca cei implicati in productia din domeniul zootehnic nu au motive de ingrijorare“, a declarat Sanda. Tot pentru a veni in sprijinul crescatorilor de animale, anul acesta a fost modificata printr-o hotarire de guvern suma oferita pentru tineretul taurin abatorizat, suma ce s-a dublat fata de anul trecut. Pentru impulsionarea crescatorilor de animale, s-a incercat si o simplificare a demersului privind intrarea in posesie a subventiilor pentru activitatea de reproductie. Astfel, intocmirea si depunerea documentatiei se face de reprezentanti Oficului Judetean de Reproductie si Ameliorare Animala, cu atit mai mult cu cit tot ei sint cei care trebuie sa avizeze cererile“, a precizat Sanda. In ceea ce priveste instalatiile zootehnice (grupuri individuale de muls, motocositoare, tocatoare pentru furaje si generatoare pentru curent electric), se acorda, potrivit unei hotariri de guvern, alocatii de 60% din valoarea de achizitionare a acestora. Sumele se acorda crescatorilor de animale persoane fizice excusiv, care detin minim trei vaci pentru lapte, cel putin doua hectare de teren agricol si dispun de adapost corespunzator pentru animale. Cu toate acestea, potrivit spuselor Mariei Grozavu, consilier DGAI Dolj, au fost depuse numai zece cereri in acest sens. Acestea au fost aprobate, banii repartizati, dar cei ce le-au formulat nu au venit cu facturile proforme sa-si ridice banii. „Statul le da 60% din bani, insa restul de 40% trebuie suportat de crescatorii de animale, iar acestia sint destul de saraci“, a spus Grozavu.
Scade numarul ovinelor
Stefania Ilie crede ca situatia efectivului zootehnic la nivelul judetului Dolj este buna. In ultimii ani, numarul total al animalelor a fost, in general, constant. S-au inregistrat cresteri sau scaderi in diferite sectoare zootehnice nu foarte semnificative care au fost insa compensate prin cresteri si respectiv scaderi in alte sectoare. „In cazul ovinelor, de exemplu, a fost inregistrata o scadere a efectivului cu 2.000 de capete. De fapt, numarul ovinelor a scazut constant in timp. Astfel, in fiecare an s-a micsorat numarul acestora cu pina la doua mii“, a declarat Ilie. Specialistii dau vina si pe faptul ca pastoritul ca indeletnicire a cam disparut, iar oile necesita o ingrijire speciala. In ceea ce priveste caprinele, numarul acestora a crescut simtitor in judetul Dolj. Fata de anul trecut,acesta s-a marit cu mai mult de zece mii. Motivatia sta in faptul ca aceste animale sint mai usor de intretinut. Cu toate acestea, efectivul de animale se va modifica o data cu instalarea toamnei tirzii, cind crescatorii de animale va trebui sa le hraneasca in principal cu hrana uscata. In plus, spre sfirsitul anului, sarbatorile din perioada iernii aduc dupa sine sacrificarea unui numar mare de animale.
Maria Grozavu, consilier DGAI Dolj:
„Statul le da 60% din bani, insa restul de 40% trebuie sa-i suporte crescatorii de animale, iar acestia sint destul de saraci“.
Stefania llie, consilier DGAI Dolj:
„In general insa, la nivelul judetului nostru, majoritatea crescatorilor de animale se rezuma la un numar mai mic de douazeci de capete“.