„Rapusi“ de salariile mici din institutie, functionarii publici au ajuns la fundul sacului
Cine crede ca se poate face treaba cu inspectori fiscali platiti cu mai putin de patru milioane de lei pe luna se insala. Acesta este mesajul transmis sefilor de la Bucuresti de directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Dumitru Silviu, exasperat de lipsa de infrastructura a institutiei si de conditiile de lucru improprii in care isi desfasoara activitatea cei aproape 800 de functionari publici. Obligati sa lucreze cite patru-cinci la un singur calculator si sa se inghesuie in birouri de citiva metri patrati, o parte dintre angajatii fiscului doljean au fost atrasi de „oferta“ substantiala strecurata in buzunare de patronii care au devalizat bugetul de stat, profitind atit de lacunele din sistem, cit si de slabiciunea inspectorilor fiscali. „Avem nevoie de aproximativ 30 de calculatoare si de un server nou, dar inainte de a primi banii trebuie mai intii ca ministerul sa aprobe acest lucru. Functionarii din DGFP au ajuns sa se bata ca salbaticii pe calculatoare. Situatia este absurda pentru ca, de exemplu, daca un inspector vine sa-si scrie raportul in urma controlului fiscal efectuat, este nevoit sa-l redacteze la calculatorul altui coleg, iar acesta vede tot ce a scris celalalt“, a declarat Dumitru Silviu, referindu-se la lipsa de securitate a informatiilor continute in rapoartele de control ale institutiei. Profitind de acest lucru, unii angajati au facut pierdute datoriile anumitor societati comerciale, stergind cu totul debitele din calculator, procedeu prin care respectivele firme au devenit „mai curate“ cu citeva zeci sau sute de milioane de lei. „Functionarii care au facut disparute firmele cu datorii au acum dosare la politie“, a precizat Dumitru.
Finantistii doljeni – la „mila“ oficialilor de la Bucuresti
Lasati de Ministerul de Finante sa se spele pe cap cu restantele de mii de miliarde de lei ale marilor agenti economici, finantistii doljeni si-au stors creierele si au gasit solutia salvatoare pentru recuperarea datoriilor lasate la dospit ani de zile. Pentru ca, intr-un final, si-a dat seama ca este aproape imposibil sa recupereze creantele istorice de la firme aflate in faliment si care si-au instrainat, intre timp, bunurile catre terti, conducerea DGFP Dolj a propus oficialilor de la Bucuresti un sistem asemanator cu barterul: in loc sa piarda timpul si sa alerge dupa cai verzi pe pereti pentru o cauza deja pierduta, mai bine ar fi sa preia in contul ministerului cladirile debitorilor aflate sub sechestru. „Le-am propus celor de la Ministerul Finantelor o astfel de varianta, dar pina acum nu au dat nici un raspuns“, a recunoscut Dumitru. In felul acesta, finantistii ar scapa si de presiunea oficialilor de la Bucuresti care au prevazut pe lista de prioritati a functionarilor doljeni un plan de incasari descurajant, in urma caruia cei 800 de functionari ar putea ramine fara stimulentele aferente salariilor lunare, reprezentind aproximativ circa 15% din chenzina. „Stimulentele pe luna iunie nu au venit nici pina acum, desi pe primele sase luni planul a fost indeplinit. Noroc ca am avut pe card citeva zeci de milioane de lei ramase de la banca, ca altfel cu salariul asta…“, a declarat directorul DGFP Dolj, care in felul acesta a dat de inteles ca este de acord cu revendicarile salariale ale functionarilor din institutie.
De doi bani speranta
Obisnuiti sa se traga deoparte pentru a nu-i deranja pe marii „afaceristi“ din judet, finantistii ar putea iesi din letargie stimulati de prevederile noii legi a evaziunii fiscale si de cea a falimentului si reorganizarii judiciare care le ofera pirghiile necesare pentru a se lua la trinta cu coruptia. Dupa ani intregi in care au lasat societatile protejate de interese financiare sa acumuleze datorii uriase catre buget, departamentele juridice din finante dau acum din colt in colt si bintuie pe culoarele Tribunalului Dolj unde au in desfasurare sute de dosare de faliment. Numai in ograda Administratiei Financiare Craiova sint 150 de astfel de societati, la jumatate dintre ele conducerea solicitind atragerea raspunderii materiale a asociatiilor si administratorilor. „Sumele pe care trebuie sa le recuperam sint mari, dar am solicitat instantei atragerea raspunderii materiale a patronilor si administratorilor. Ramine de vazut daca se va si aproba“, a declarat Maria Filip, directoarea Administratiei Financiare Craiova. Actiunile intreprinse de fisc au o valoare mai mult simbolica, deoarece nici unul dintre cei vizati nu a fost atit de nesabuit incit sa astepte ani de zile sa vina finantele sa-i confiste averea personala. Mai mult, DGFP nici nu stie cu exactitate care au fost adresele corecte si nici miscarile de actionariat din ultimul timp, prin aceasta ultima metoda „teparii“ incercind sa-si faca pierduta urma, lucru pe care l-au si reusit in multe cazuri.
Silviu Dumitru, director executiv DGFP Dolj:
„Le-am propus celor de la Ministerul Finantelor sa preluam cladirile debitorilor aflate sub sechestru in contul datoriilor. Pina acum nu au dat nici un raspuns“.
Maria Filip, directoare Administratia Financiara Craiova:
„Sumele pe care trebuie sa le recuperam sint mari, dar am solicitat instantei atragerea raspunderii materiale a patronilor si administratorilor. Ramine de vazut daca se va si aproba“.