Restaurantele, barurile, cofetariile si fast food-urile din Craiova incalca legea de patru ani fara ca autoritatile sa miste vreun deget pentru remedierea situatiei. Desi guvernul a reglementat printr-o hotarire emisa inca din 2001 conditiile in care respectivele unitati sint obligate sa intre in legalitate si sa obtina clasificari pentru desfasurarea activitatii, patronii craioveni nu au auzit de actul normativ si, mai grav, din cite se pare, nici institutiile abilitate, care le-au eliberat autorizatii de functionare pe banda rulanta. Cei care ar fi trebuit sa aplice amenzi si sa puna ordine pe o piata lipsita de o strategie coerenta de dezvoltare pe termen mediu si lung spun ca prioritatile au fost altele si ca nu au avut timpul necesar pentru acest lucru.
Craiova a fost impinzita in ultimii ani de tot felul de barulete si restaurante, „asezate“ strategic la marginea bulevardelor sau inghesuite intre blocurile din cartiere. Orice persoana cu bani care dorea sa-si faca ambitia si sa-si deschida un local unde sa vina sa faca un chef cu prietenii a obtinut autorizatii de functionare din partea Primariei Craiova, fara sa respecte prevederile Hotaririi de Guvern nr. 1328/2001, care ii obliga sa treaca mai intii pe la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT). Din nepasare sau pur si simplu pentru ca habar nu aveau de existenta actului normativ, patronii localurilor au incalcat sistematic legea, timp de patru ani, fara sa le atraga nimeni atentia. Nici macar reprezentantii zonali ai ANT nu au miscat vreun deget pentru a-i determina sa intre in legalitate. De fapt, nici nu ar fi avut cum, dat fiind faptul ca la biroul de specialitate este angajata o singura persoana care se vede nevoita sa faca naveta in nu mai putin de cinci judete, unde trebuie sa verifice activitatea a sute de restaurante si discoteci. Asa se face ca, in loc sa dea amenzi, care in unele cazuri ajung pina la 80 de milioane de lei, reprezentantul ANT „alearga“ prin toata regiunea Oltenia si asteapta ajutor de la Bucuresti pentru efectuarea controalelor. „Prioritate au avut structurile de turism si nu cele de alimentatie publica. Oricum, patronii aduc ca dovada ca si-au respectat obligatiile fata de ANT certificatele emise de fostul Minister al Comertului din perioada 1992-1993. Au ramas cu ele si nu stiu actuala legislatie“, a recunoscut reprezentantul zonal al ANT, Nicolae Bunget. Din cite se pare, singura solutie ca ANT sa-i ia la intrebari pe patronii care incalca legea sint reclamatiile venite din partea cetatenilor sau ale „concurentilor“. Asa s-a intimplat si in cazul terasei Perinita, care a primit in urma cu trei saptamini o amenda de 40 de milioane de lei tocmai din aceasta cauza. „Sensibilizat“ de actiunea ANT, patronul care este nimeni altul decit Iulian Siclitaru a depus imediat documentele necesare obtinerii certificatului de clasificare.
La mare nu-i ca la Craiova
Conform hotaririi de guvern din 2001, toate unitatile de alimentatie publica, inclusiv restaurantele, barurile de noapte si de zi, cofetariile, discotecile si fast food-urile sint obligate sa obtina un certificat de clasificare, asemanator cu cel primit de hoteluri in momentul in care li se atribuie numarul de stele. „90% din restaurantele din Craiova care nu sint incluse intr-o structura de cazare nu au un astfel de certificat. In privinta celorlalte, procentul este de 100%“, a precizat Bunget. Acesta a dat de inteles ca primaria este vinovata de aceasta situatie pentru ca nu ar fi trebuit sa acorde autorizatii de functionare daca solicitantii nu aduceau ca dovada certificatul de clasificare emis de ANT si isi bazeaza afirmatiile pe situatia intilnita in Constanta, unde municipalitatea elibereaza astfel de documente. „Poate Constanta are un regim special pentru ca este la malul marii. Nu stiu cum este in Craiova, dar acum depinde cum interpreteaza fiecare legea“, a precizat Bunget. Viceprimarul Sorin Iordache a negat aceasta posibilitate si a spus ca primaria nu elibereaza autorizatii de functionare decit asociatiilor familiale. „Cum sa eliberam noi astfel de autorizatii? Astea se dau de catre alte institutii pentru obtinerea certificatului de inmatriculare la Registrul Comertului. Acum toata lumea arunca responsabilitatea in spinarea primariei?“, a replicat, suparat foc, viceprimarul Craiovei.
Agentiile de turism se pregatesc de control
Ceva mai bine la capitolul certificari stau hotelurile din Craiova, ale caror stele amplasate pe frontiscipiul cladirilor justifica dotarile si amenajarile interioare obligatorii pentru categoria respectiva. „Hotelurile si pensiunile primesc autorizatie de functionare pe o perioada de trei ani, dar au obligatia sa depuna anual documente pentru obtinerea avizelor. Pentru a nu fi declasificate, acestea trebuie sa-si mentina standardele. Totodata, patronii au obligatia sa ne anunte cu 60 de zile inainte de expirarea autorizatiei“, a declarat Bunget. Daca in privinta documentelor patronii nu pun probleme autoritatilor, discutii aprinse se poarta pe tema capacitatii profesionale a angajatilor, obligati sa absolve cursuri de specialitate pe baza carora obtin apoi brevet de manager sau de director. Dupa ce se vad cu hirtia in buzunar, angajatii isi iau apoi „zborul“ spre tarile calde in cautarea unor locuri de munca mai bine platite, lasindu-i pe patronii olteni cu ochii in soare. „Aceasta fluctuatie a personalului va fi mereu o problema pentru hotelierii din Craiova, pentru ca nu le pot asigura angajatilor salariile pe care le vor acestia“, a mai spus reprezentantul ANT. Cei mai fericiti din acest punct de vedere sint patronii hotelurilor pentru tineret in cazul carora ANT nu cere manageri brevetati. Exista insa si un revers al medaliei. Nici unul dintre aceste hoteluri nu este inclus in ghidul publicat de ANT si nici nu participa la eventualele circuite turistice organizate in regiune. Daca hotelierilor si patronilor de restaurante si baruri le merge destul de bine in ciuda problemelor pe care le au cu documentele pentru autorizare, nu acelasi lucru se poate spune despre agentiile de turism din Craiova. „Din 60 de agentii, cite au licenta, functioneaza efectiv doar jumatate. Problema lor este ca majoritatea sint infiintate doar pentru a vinde biletele marilor tour-operatori, in loc sa vinda pachete turistice complete“, a recunoscut Nicolae Bunget. O parte dintre ele au fost deja luate la ochi de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, care vor veni in control saptamina viitoare pentru a verifica in ce conditii acestea organizeaza transporturi internationale de persoane.
Nicolae Bunget, reprezentant zonal ANT:
„90% din restaurantele din Craiova care nu sint incluse intr-o structura de cazare nu au un astfel de certificat. In privinta celorlalte, procentul este de 100%(…). Prioritate au avut structurile de turism si nu cele de alimentatie publica. Oricum, patronii aduc ca dovada ca si-au respectat obligatiile fata de ANT certificatele emise de fostul Minister al Comertului din perioada 1992-1993. Au ramas cu ele si nu stiu actuala legislatie“.